ART

L'obra dels escultors Vallmitjana surt al carrer pel seu centenari

Una exposició repartida per diversos espais de Barcelona en posa en relleu el seu treball

Enguany es compleix el centenari de la mort de Venanci Vallmitjana, que juntament amb el seu germà Agapit Vallmitjana són considerats uns dels renovadors de l'escultura catalana de finals del segle XIX i mestres de diverses generacions d'escultors entre el romanticisme i el modernisme.

Per celebrar l'efemèride i difondre la seva obra, la Universitat de Barcelona i el Seminari Conciliar de Barcelona organitzen l'Any Vallmitjana, durant el qual diversos espais i museus que acullen el seu treball formaran una exposició en xarxa per treure les peces a la llum. Entre ells hi ha el Palau de la Justícia, la Catedral de Barcelona, la Basílica de Montserrat i el Parc de la Ciutadella. També es bastirà una ruta a internet en forma de mapa interactiu on es trobi la localització i la descripció de les obres dels Vallmitjana. De la seva producció, n'hi ha unes 300 peces disperses per Catalunya i Espanya.

El tret de sortida de l'any Vallmitjana serà amb unes jornades científiques el 8 i 9 de maig que aprofundiran en la producció dels escultors amb conferències i visites guiades, juntament amb una exposició sobre la façana de la catedral de Barcelona i el paper que els germans artistes hi van tenir.