ART
Cultura 08/01/2012

Les exposicions estrella del 2012

Les aliances entre museus i institucions fan possible algunes de les exposicions més destacades de l'any. Artistes com Rafael, Goya, Picasso, Lucian Freud i Damien Hirst marcaran la temporada.

Antoni Ribas Tur
2 min
Les exposicions estrella del 2012

BARCELONA.El panorama artístic internacional comença l'any amb els ànims encesos, i no només per la crisi. El pintor britànic David Hockney ha atacat Damien Hirst perquè contracta ajudants perquè li facin les obres. Al cartell de la seva propera exposició a la Royal Academy of Arts de Londres ha inclòs la llegenda: "Totes les obres d'aquesta exposició les ha fet l'artista personalment". Hirst no ha contestat als atacs -s'ha sentit dir de tot- i deixarà que les seves obres, malgrat que no s'hagi embrutat les mans per fer-les, parlin per si soles a la retrospectiva que li dedicarà la Tate Modern a l'abril.

A Londres també s'hi podran veure dues de les exposicions més destacades de l'any: la primera retrospectiva dels retrats de Lucian Freud -David Hockney va posar per a ell, i la reina Isabel II no va quedar gens satisfeta del que li va fer- i una anàlisi de l'impacte que Picasso va tenir en l'acceptació de l'art modern al Regne Unit, a partir de l'empremta que el pintor va deixar en els artistes britànics del seu temps.

Lucian Freud va afirmar sobre els seus retrats que "els gestos més senzills expliquen una història". La fotògrafa nord-americana Cindy Sherman, en canvi, recorre a les disfresses per encarnar ella mateixa una multitud de personatges paròdics i a la vegada inquietants. El MoMA de Nova York li dedica una important retrospectiva amb més de 180 fotografies dels anys 70 fins a l'actualitat sobre el gènere, el feminisme, el carnaval i els mites.

El Museu Reina Sofia, per la seva banda, presentarà una altra gran exposició de l'artista germanoamericà Hans Haacke. Com es va poder veure a la Fundació Antoni Tàpies el 1992 amb l'exposició Obra social , l'artista fa crítica dels mecanismes de les institucions a través de l'art.

La unió (artística) fa la força

Els acords signats entre el Museu del Louvre, el Prado, el Museu Thyssen, La Caixa i Caja Madrid faran que a Madrid i a Barcelona es puguin veure exposicions d'artistes com Delacroix, Goya, Rafael i Edward Hopper. Les dedicades als creadors de La llibertat guiant el poble i Els afusellaments del 2 de maig serviran per celebrar el desè aniversari del CaixaForum de Barcelona. El Prado se separarà durant uns mesos d'una obra tan emblemàtica com La maja vestida, però al juny comptarà amb obres del Louvre per completar el catàleg de L'últim Rafael . El Museu Thyssen també col·laborarà amb museus francesos per completar el recorregut per la trajectòria d'Edward Hopper. El museu madrileny té una de les seves obres més emblemàtiques, Habitació d'hotel .

Aquest any, a Viena també se celebrarà el 150è aniversari de Gustav Klimt amb 8 exposicions. I El Guggenheim de Bilbao acollirà els dibuixos d'Egon Schiele.

stats