Cultura 06/05/2011

El FAD presenta els finalistes de la 53ª edició dels seus premis d'arquitectura

Entre els finalistes, tretze ho són en la categoria d'Arquitectura, set d'Interiorisme, set de Ciutat i Paisatge i set d'Intervencions efímeres. També es van donar a conèixer els guanyadors del Premi FAD de Pensament i Crítica. Els Premis FAD s'entregaran el 14 de juliol en el marc del FADfest.

Acn
2 min
Urbanització Can Serra, d' Arturo Frediani

BarcelonaLa 53ª edició dels Premis FAD ja tenen finalistes. El jurat ha mantingut la doble selecció de finalistes (34) i 'seleccionats' (58) per poder distingir un número més gran d'obres, entre les 498 que s'hi han presentat. La presidenta del jurat, Benedetta Tagliabue, així ho va remarcar divendres en l'anunci dels finalistes de l'edició d'enguany. Entre els finalistes, tretze ho són en la categoria d'Arquitectura, set d'Interiorisme, set de Ciutat i Paisatge i set d'Intervencions efímeres. També es van donar a conèixer els guanyadors del Premi FAD de Pensament i Crítica. Els Premis FAD s'entregaran el 14 de juliol en el marc del FADfest.

Enguany el número d'obres presentades ha estat una mica inferior al de l'any passat (541). Tot i això, la presidenta d'Arquin-FAD, Sílvia Farriol, ha destacat que el descens és mínim tenint en compte la situació de crisi econòmica i ha subratllat l'alt nombre de projectes presentats per candidats molt joves. L'abast territorial del Premis FAD és la península Ibèrica, tot i que gairebé un 95% de les obres presentades són a l'Estat espanyol.

El jurat de la 53ª edición està format per l'arquitecta Benedetta Tagliabue (presidenta), i els vocals Eugeni Bach, Bet Capdeferro, Edgar González, Daniela Hartmann, Imma Jansana, Santiago Loperena i José Mateus. L'abast territorial del Premis FAD és la península Ibèrica, tot i que gairebé un 95% de les obres presentades són a l'Estat espanyol.

Entre les tretze obres finalistes en la categoria d'Arquitectura s'hi troben projectes molt diversos, que inclouen edificis d'habitatges socials, museus, cases de colònies, llars d'infants, hotels o blocs de pisos. Alguns dels projectes són els 111 habitatges socials a Terrassa, dels arquitectes Eva Prats i Ricardo Flores, 'Casas em Santa Isabel' (Lisboa), de Ricardo Bak Gordon o l'edifici Media-Tic de Barcelona, d'Enric Ruiz Geli (Cloud 9).

En la categoria d'Interiorisme, set projectes competiran al premi FAD. Sorpren la Farmàcia Magatzem Monill (Barcelona) de Manuel Bailo Esteve i Rosa Rull Bertran, i el seu emmagatzematge robotitzat, i destaquen la remodelació del cafè-concert 'El Molino' (Josep Bohigas, Frances Pla Ferrer i Iñaki Baquero) o la reforma de la Fundació Antoni Tàpies, a càrrec de Jose Ignacio Ábalos Vázquez.

Quant als finalistes que opten al premi en la categoria de Ciutat i Paisatge, entre els candidats figuren un dipòsit d'aigua a Guijo de Coria, Càceres, l'urbanització del Parc de les Aigües de Figures, una pasarel·la peatonal a Pamplona o la redefinició per a l'ús ciutadà d'una sèrie de solars a Saragossa, amb el projecte 'Estonoesunsolar'.

Finalment, en l'apartat d'Intervencions Efímeres, tots els projectes finalistes s'inscriuen en exposicions o mostres museístiques, a excepció feta de l''Exposició Merli' ubicada al Santuari de la Mare de Déu del Merli (Alguaire) i l'exposició dels tapissos de la Seu Vella de Lleida.

D'altra banda, avui s'han fet públics els noms dels projectes guanyadors del Premi FAD de Pensament i Crítica. El jurat ha explicat que ha estat extremament difícil seleccionar un sol guanyador entre els projectes presentats i ha destacat el fet que el suport llibre, gairebé exclusiu fins fa uns anys, es complementa ara amb blocs i altres suports multimèdia.

Davant la dificultat d'escollir un guanyador, el jurat ha repartit el premi entre dos projectes, que guanyen el guardó ex aequo. Es tracta del catàleg de l'exposició 'Laboratorio Gran Via', a Madrid' i del llibre Collecive Architectures; camiones contenedores, colectivos'.

stats