Cinema

'La favorita', de Yorgos Lanthimos, domina els Premis del Cinema Europeu

Salvador Simó rep el guardó al millor film d'animació per 'Buñuel en el laberinto de las tortugas'

Ni Roman Polanski ni Pedro Almodóvar: el gran triomfador de la 32a edició del Premis del Cinema Europeu (EFA) ha sigut el grec Yorgos Lanthimos, director de La favorita. En la gala celebrada aquest dissabte a Berlín,  La favorita s'ha endut vuit premis, en les categories de millor pel·lícula, comèdia, direcció, actriu (Olivia Colman), fotografia (Robbie Ryan), muntatge (Yorgos Mavropsaridis), vestuari (Sandy Powell) i maquillatge i perruqueria (Nadia Stacey).

'La favorita', triangle de poder femení a la cort britànica

El domini de Lanthimos ha sigut tan aclaparador que ha deixat pocs premis a la resta de favorits. Així, Dolor y gloria, de Pedro Almdóvar, tot just s'ha endut dos guardons: el de millor actor, que ha sigut per a un Antonio Banderas que segueix sumant actius per ser nominat a l'Oscar, i el de millor disseny de producció per a Antxon Gómez. I encara sort, perquè s'han quedat sense premi altres nominades a millor pel·lícula europea com El oficial y el espía, de Roman Polanski, i El traidor, de Marco Belocchio.

Pel que fa a altres pel·lícules europees del 2019 destacades, la prodigiosa Retrato de una mujer en llamas, de Céline Sciamma, s'ha hagut de conformar amb el guardó al millor guió. El premi al millor film d'animació ha sigut per a Buñuel en el laberinto de las tortugas, del barceloní Salvador Simó, una pel·lícula que adapta el còmic de Fermín Solís sobre la relació entre Buñuel i Ramón Acín.

'Buñuel en el laberinto de las tortugas', un viatge d’amistat durant el rodatge de ‘Las Hurdes’