Cinema
Cultura 05/10/2011

El festival de Reus porta per primer cop a l'Estat l'arxiu nacional dels Estats Units

El festival Memorimage, l'unic del món que premia films que incorporan materials d'arxiu, projectarà 22 pel·lícules, com 'Brava, Victòria!', sobre la soprano Victòria de los Ángeles, 'Dos de la Nouvelle Vague', sobre l'amistat de Godard i Truffaut, i 'Primera òrbita', que reviu el viatge del pioner espacial Yuri Gagarin

Efe
2 min
Cartell del Memorimage 2011

ReusLa sisena edició del Festival Internacional de Cinema de Reus, Memorimage, que se celebrarà del 9 al 12 de novembre, projectarà 22 pel·lícules i presentarà, per primera vegada a l'Estat, el NARA (National archives and records administration), els arxius públics dels Estats Units, i de les seves col·leccions d'ús públic, que inclouen imatges filmades al territori espanyol.

Els 22 films que participen al festival abraçaran diverses temàtiques, però tindran com a nexe comú que "parlen no tant de fets com dels personatges que han provocat aquests fets", segons la directora artística del festival, Anna Marquès. Per al regidor de Cultura de Reus, Joaquim Sorio, són "pel·lícules de l'actualitat però amb imatges d'ahir". Sorio considera que amb el Memorimage "la ciutat es consolida com a referent en el món de les imatges d'arxiu. Aquest festival ja ho és, perquè és l'únic del món que premia pel·lícules que incorporen material d'arxiu".

En la programació destaca l'estrena del film de Maria Gorgues, Brava, Victòria!, sobre la soprano Victòria de los Ángeles, l'emissió televisiva de la qual s'ha posposat perquè es pugui estrenar al certamen, que pretén "el reconeixement internacional, el posicionament de Reus com a seu dels arxius, així com l'increment de l'impacte a la ciutat i l'augment del públic", indica Marquès.

La Secció Oficial estrenarà vuit pel·lícules, entre elles el relat del captiveri en la selva d'Ingrid Betancourt, la història del perruquer de celebritats Vidal Sasoon, i l'activisme antiapartheid a través de la música de Miriam Makeba. Altres pel·lícules destacades són Dos de la Nouvelle Vague, sobre la història d'amistat i genialitat entre Godard i Truffaut, i Primera òrbita, que reviu el primer viatge a l'espai del cosmonauta rus Yuri Gagarin.

A la secció MemoriReus sis produccions recuperen històries d'aquesta localitat i del Camp de Tarragona. MemoriXics és la novetat d'aquesta edició i recuperarà pel·lícules de l'arxiu per al públic familiar. Així, els més petits podran descobrir El Maquinista de la General, de Buster Keaton.

Finalment, més de 500 estudiants de Secundària s'han inscrit ja en la secció MemoriJove, on podran veure films com Macià contra Companys, Brava Victòria! o Mama Àfrica, i compartir-los amb els seus creadors, entre ells Toni Soler, Manel Huerga i Maria Gorgues.

stats