POLÍTICA CULTURAL
Cultura 24/11/2011

La finestreta única de subvencions obrirà al gener

Ferran Mascarell té pressa i vol aplicar sense dilacions un nou model de gestió cultural pública. El CoNCA que va proposar ahir al Parlament és més petit i no té capacitat per atorgar subvencions.

Sílvia Marimon
2 min
Ferran Mascarell durant la seva compareixença al Parlament de Catalunya.

BARCELONA.Opac, poc eficient, car, lent... Definitivament, en opinió del conseller de Cultura, Ferran Mascarell, el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) no ha quallat. Mascarell no va dissimular que no confiava gaire en una institució que pràcticament s'ha quedat sense representants després de la dimissió de deu dels seus onze membres: "Ara qui ha d'avalar les decisions preses pel CoNCA, sense tenir cap informació ni tan sols de qui ha donat la subvenció ni amb quins criteris, és el conseller. Jo he firmat un centenar de resolucions a favor del CoNCA que no hauria d'haver firmat perquè no sé si eren correctes", va arribar a dir.

Ahir, davant la comissió de Cultura i Llengua del Parlament, Mascarell va defensar la reformulació d'un organisme que havia de simbolitzar un canvi en la gestió cultural.

El nou CoNCA que va proposar el conseller davant una oposició escèptica, a excepció del PP, és més petit, amb menys pressupost i no té poder per atorgar subvencions, sinó que fa una funció d'auditoria. Mascarell va insistir a enumerar tots els avantatges de l'Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural, la famosa finestreta única de subvencions, que serà operativa a partir del gener. Entre aquests avantatges hi ha un estalvi de tres milions d'euros en tràmits, que aniran destinats a la creació.

La portaveu d'ICV, Dolors Camats, va arremetre contra el conseller i el va acusar de confondre "finestreta única amb estilogràfica única". Mascarell va contraatacar: "Al CoNCA que es va desplegar a l'etapa de l'anterior govern i que ara reivindiquen com si no es pogués modificar, només li van adjudicar un 2,8% del pressupost de Cultura".

El conseller té pressa. Ahir va admetre que la formulació d'un nou model de gestió cultural s'ha fet sense comptar amb l'oposició: "Sóc conscient que això no ha agradat, però és imprescindible treballar de pressa si volem donar rendiment al sector cultural", va assegurar.

Mascarell vol accelerar l'Agència Catalana del Patrimoni, inclosa en la llei òmnibus i actualment en tràmit parlamentari: "En matèria de patrimoni tenim de tot, però no tenim cap eina que ens permeti gestionar-ho bé", va assegurar. És època de vaques magres, Mascarell vol treure rendiment del patrimoni i busca la implicació del sector privat.

stats