Cinema
Cultura 14/02/2011

El forense de Hollywood explica en un llibre les autòpsies de les estrelles

L'edició espanyola inclou fotos inèdites dels cadàvers de Marilyn o Sharon Tate

Efe
3 min
Sharon Tate

BarcelonaMorts insignes i morts enigmàtiques com les de Marilyn Monroe, Natalie Wood, John Belushi, Robert Kennedy o Janis Joplin es recullen en el llibre Cadáveres exquisitos, de Thomas Noguchi, que va ser forense de Hollywood, que inclou algunes fotografies inèdites de Marilyn o Sharon Tate.

L'editor del llibre, Víctor Fernández, ha explicat que Cadáveres exquisitos (Global Rhythm) és la primera edició que es publica a Espanya de les memòries de Noguchi, aparegudes als Estats Units el 1983 i mai més reeditades.

El seu autor va exercir la medicina forense al comtat de Los Angeles entre el 1961 i el 1982, un període en el qual es van registrar nombroses morts mediàtiques, tenint en compte que la seva jurisdicció incloïa Hollywood, Beverly Hills i altres barris no menys coneguts i tempestuosos.

L'edició espanyola, diferent de l'original, inclou, subratlla Fernández, "fotografies inèdites de Marilyn Monroe, una d'elles amb el cos inert sobre el llit i altres primers plans abans d'entrar a la sala d'autòpsies; també la foto de l'autòpsia de Robert Kennedy, i algunes instantànies de Sharon Tate, la dona de Roman Polanski, brutalment assassinada per Charles Manson".

Després de tancar el llibre, Fernández va aconseguir més material gràfic inèdit, que, segons avança, s'incorporarà a una possible segona edició.

"Noguchi adorava les rodes de premsa i sortir en les portades dels diaris i els informatius de la televisió, una debilitat que li va costar més d'una polèmica i finalment la seva destitució fulminant", recorda l'editor, per a qui "l'interès del text és que el patòleg va treballar personalment a cadascun dels casos que explica".

L'anomenat "forense de les estrelles" aconsegueix ficar el lector a l'escenari dels fets, amb una succinta descripció de l'escena i de la disposició dels cossos.

Fernández rebutja les crítiques de "morbositat" que a Espanya ha rebut el llibre des de la seva recent publicació: "Si fos un llibre de botànica apareixerien fotos de plantes, però en tractar-se del llibre d'un forense, les fotografies que hi ha són necessàriament de cadàvers".

Noguchi va decidir escriure el llibre per "defensar-se" dels atacs i el qüestionament que es va fer del seu treball arran de fer públics detalls de la mort de William Holden i Natalie Wood. Revela Noguchi que va decidir explicar les morts d'Holden i Wood, totes dues clarament a causa d'un alcoholisme exagerat amb una intenció exemplaritzant: "L'alcohol és la pitjor droga que existeix".

Aquesta procacitat va portar el popular forense a considerar la mort de Marilyn com un "possible suïcidi" o a obrir la porta a la hipòtesi d'un segon pistoler en l'assassinat del senador Robert Kennedy. Visiblement afectat per l'assassinat del senador, va ser aquest l'únic cas en què per practicar l'autòpsia va demanar que es tapés la cara del difunt.

Molt abans que els equips forenses es convertissin en franquícia televisiva a Las Vegas, Miami i Nova York, Noguchi ja practicava estudis del cadàver i de l'escenari intentant, com diu Fernández, de "llegir el text dels cadàvers".

El llibre permet seguir el procés de treball, des de l'arribada a l'escenari del crim o l'accident fins a l'autòpsia, la situació del cos, i les conclusions a les quals arriba.

El caràcter visionari de Noguchi es pot observar en el propi informe que fa de l'assassinat de Sharon Tate, que, molt abans que se sabés que havia estat obra de Charles Manson, va atribuir a "algú amb un perfil psicològic dominant sobre diverses persones i que s'acarnissa amb les víctimes a causa d'un rebuig social".

stats