CINEMA
Cultura 25/03/2012

El fracàs de taquilla més gran de la història

Xavi Serra
2 min
El fracàs de taquilla més gran de la història

Havia de ser "el primer blockbuster de l'any". Així anunciava Disney la gran producció John Carter, una adaptació de la saga de novel·les d'Edgar Rice Burrough (el creador de Tarzan)ambientades en un Mart de fantasia. Sobre el paper, no podia sortir malament: comptava amb un pressupost de gairebé 300 milions i la maquinària publicitària de Disney al darrere, un director amb un gran currículum (Andrew Stanton, artífex de Buscant en Nemo i Wall·e ) i un guanyador del Pulitzer entre els guionistes (Michael Chabon).

Ara bé, després d'una insuficient recaptació global de 137 milions en les dues primeres setmanes d'exhibició, Disney ha pronosticat que la pel·lícula comportarà unes pèrdues de 150 milions d'euros. Ras i curt, John Carter és la patacada més gran de la història de Hollywood.

Els arguments que expliquen aquest desastre de taquilla no s'han fet esperar. La majoria de veus de la indústria assenyalen el fet que fos la primera cinta no animada de Stanton i la manca de popularitat del seu repartiment -a Taylor Kitsch, el protagonista, se'l coneix només per la sèrie Friday night lights -. The New York Times ha comparat John Carter amb Ishtar , el film desastre per excel·lència dels vuitanta, i The Hollywood Reporter ha qualificat el seu guió de "veritable embolic".

I, tanmateix, les crítiques no s'han acarnissat amb la pel·lícula, que té un aprovat justet (53 sobre 100) a la web de referència metacritic.com , per damunt de cintes com Lorax , que es va estrenar una setmana abans i triplica la recaptació de John Carter . Què ha passat, doncs? L'explicació més raonada és que la campanya de màrqueting de Disney ha sigut un desastre, argument que referma el fet que la pel·lícula hagi funcionat pitjor que enlloc als Estats Units. "No hem pogut connectar amb el públic com esperàvem", resumia eufemísticament el president de Disney, Rich Ross.

No és cap novetat per a la companyia. Aquest és el quart any consecutiu en què alguna pel·lícula de Disney s'estavella a la taquilla: l'any passat va ser Mart necessita mares , el 2011 L'aprenent de mag i el 2010 El príncep de Pèrsia . Però malgrat la mala ratxa, Disney no trontolla. El dia que es va fer oficial el desastre de John Carter , les accions de la companyia van baixar menys d'un 1%. D'aquí uns mesos, Los vengadores i Brave , el nou Pixar, poden reequilibrar els balanços de la casa. Disney sobreviurà a aquesta ensopegada sense immutar-se ni modificar una estratègia cinematogràfica orientada a la creació de marques i franquícies. Per al 2013 ja prepara The lone rider , un nou projecte amb el tàndem de Pirates del Carib , Johnny Depp i Gore Verbinsky. Això sí, s'han acabat les pel·lícules sobre Mart.

stats