LLIBRES
Cultura 23/03/2011

La biblioteca Google tanca la barraca als Estats Units

El jutge federal novaiorquès Denny Chin ha posat fi a la digitalització del fons americà. De moment, les mesures no afecten els negocis amb la Biblioteca de Catalunya i les altres biblioteques catalanes que es van sumar al procés

Redacció
1 min

BarcelonaLa justícia americana ha fet miques els desitjos de Google de crear una Alexandria virtual digitalitzant un fons bibliogràfic universal. El jutge federal de Nova York Denny Chin ha estat el responsable d'aquesta decisió, que trenca un conveni signat entre el gegant d'internet i els autors i editors americans. "L'acord no és ni equitatiu, ni adequat, ni raonable", declarava Chin ahir. Tant Google com el Sindicat d'Autors i l'Associació d'Editors Americans han lamentat aquesta decisió.

Aquest consens es va signar l'any 2008, posant fi a les negociacions que havien començat el 2005. Es preveia que Google invertiria 125 milions de dòlars per remunerar els autors de les obres digitalitzades sense autorització, i establiria un fons de drets del llibre, assegurant una compensació econòmica als autors que acceptessin digitalitzar els seus llibres. "Com molts altres, nosaltres pensem que aquest acord té el potencial d'obrir l'accés a milions de llibres que són actualment difícils de trobar als EUA. Sigui quina sigui la decisió del jutge, seguirem treballat perquè es descobreixin més llibres en línia gràcies a Google Books i a Google eBooks", deia Hilary Ware, responsable del servei judicial de Google.

De moment, la resolució als Estats Units no ha afectat les tasques de la Biblioteca de Catalunya, que treballa amb la Biblioteca Google des de fa uns anys, acompanyada per quatre biblioteques catalanes que també s'hi van subscriure: la de Montserrat, la de l'Ateneu Barceloní, la del Centre Excursionista de Catalunya i la Biblioteca Pública Episcopal del Seminari de Barcelona. Els seus responsables declaren que, en aquests moments, la feina de digitalització del fons està molt avançada. I, tot i que saben que el debat segueix sobre la taula, no se senten amenaçats.

stats