Art
Cultura 16/03/2015

La Fundació Vila Casas treu a la llum la col·lecció privada de Ventura Garcés

La mostra, que s'inscriu dins del cicle 'L'art de col·leccionar', exhibirà set obres inèdites, "una petita degustació" de les més de 500 obres que conformen la col·lecció de l'advocat

Agències
2 min
'La pava', de Josep Guinovart / PAU CORTINA / ACN

BarcelonaLa col·lecció privada d'art de l'advocat Ventura Garcés es mostra per primera vegada al públic. S'hi exposen part de les seves obres més emblemàtiques, entre les quals n'hi ha algunes de Tàpies, Ponç i Guinovart. La Fundació Vila Casas de Barcelona exhibeix set obres inèdites, "una petita degustació" de les més de 500 obres de la segona meitat del segle XX que conformen la col·lecció de Garcés, segons l'historiador i crític d'art Daniel Giralt-Miracle, comissari de la mostra.

L'exposició inclou 'Dimoni', de Joan Ponç, amb qui Ventura Garcés va inaugurar la seva col·lecció a la dècada dels 70. Després va adquirir altres obres abstractes com 'Díptic negre amb creus', d'Antoni Tàpies, i 'La Pava', un quadre orquestral de Josep Guinovart.

Les peces, les primeres de les quals havien estat adquirides pel seu pare, el poeta Tomàs Garcés, mai s'havien exhibit perquè era "pel gaudi" de Garcés, que no tenia "voluntat de buscar prestigi ni cotització", ha afirmat Giralt-Miracle. La seva col·lecció traça un itinerari que conté obres noucentistes i abstractes, amb artistes de renom com Antoni Tàpies, Joan Ponç, Jaume Plensa, Josep Guinovart, Antoni Llena, Julian Schnabel o Susy Gómez.

La mostra és "qualitativa i no comercial", ja que el criteri amb el qual es van adquirir les obres no va ser mai "la plusvàlua", sinó "el gust per l'art". Això s'exemplifica en què Garcés no va tenir mai assessor, sinó que era ell sol qui "es recorria les galeries" de les capitals europees, ha explicat Giralt-Miracle. L'exposició s'inscriu dins del cicle 'L'art de col·leccionar', en què la mostra de les obres de Ventura Garcés és la vuitena del total de deu.

stats