Cultura 18/06/2014

San Francisco, Los Angeles i Chicago batallen pel 'tresor' de George Lucas

Les tres ciutats es disputen acollir el Lucas Cultural Arts Museum amb la col·lecció d'art i cinema del pare de 'Star Wars'

Efe
2 min

LOS ANGELESEl realitzador George Lucas busca un lloc per construir un museu que aculli la seva col·lecció particular d'obres d'art i artefactes de pel·lícula, un projecte que el cineasta està disposat a pagar de la seva butxaca i pel qual es desviuen San Francisco, Los Angeles i Chicago.

El complex, batejat com a Lucas Cultural Arts Museum, aspira a ser un referent mundial de la narrativa visual, des de les tradicionals il·lustracions fins a la cinematografia clàssica i la seva evolució en l'era digital. La saga 'Star Wars' ocuparà un lloc destacat, i s'hi exhibirà el vestuari complet de Darth Vader, una maqueta del Falcó Mil·lenari o el 'landspeeder' de Luke Skywalker a mida real.

Lucas volia instal·lar-lo a l'antiga fortificació espanyola anomenada Presidio, un icònic enclavament a San Francisco amb vistes al Golden Gate. Però The Presidio Trust va rebutjar el projecte per considerar que no era apropiat per a aquest entorn i, encara que se li va oferir una alternativa, el contratemps va ser suficient perquè el director comencés a estudiar altres opcions.

Va aparèixer en escena Chicago, ciutat de la dona de George Lucas, Mellody Hobson. L'alcalde, Rahm Emanuel, va oferir-li un terreny de 7 hectàrees a la vora del llac Michigan. San Francisco no es va quedar de braços creuats: l'alcaldia li ofereix Embarcadero, la turística zona de molls a la badia. "Estem compromesos per ser el teu soci durant tot el procés, des de la revisió mediambiental fins a la construcció i l'obertura", va dir l'alcalde Ed Lee en una carta que va enviar a Lucas. Divendres, Lee va fer penjar un cartell a l'entrada de l'ajuntament en què es llegia: "George Lucas, si us plau construeixi el seu museu a San Francisco perquè el món en gaudeixi".

Eric Garcetti, el seu homòleg a Los Angeles, també va iniciar una campanya. Des de la ciutat es va oferir l'espai que ocupa el recinte poliesportiu Los Angeles Memorial Sports Arena i la Universitat del Sud de Califòrnia (USC), on Lucas va estudiar cinema. A més es va escampar el 'hashtag' #WhyLucasInLA.

El projecte inicial previst per San Francisco es va pressupostar en 221 milions d'euros, una inversió que correria a càrrec de George Lucas, que a més, donaria en morir 295 milions d'euros per garantir que la instal·lació pogués seguir en funcionament.

El valor de la col·lecció de George Lucas s'estima en 1.000 milions de dòlars (737 milions d'euros) i ha format part ja d'exposicions itinerants que durant els últims 15 anys han passat per 69 ciutats i rebut més de 10 milions de visitants. Està previst que George Lucas es pronunciï sobre l'emplaçament del seu museu durant l'estiu.

stats