Cultura 11/03/2012

El govern espanyol retornarà vuit peces arqueològiques a Egipte

Formen part de la tomba d'un important funcionari de l'Egipte faraònic. Van sortir il·legalment del país el 1999 i van ser requisades a Barcelona el 2010.

Efe
1 min

El CaireEl Govern espanyol tornarà a Egipte vuit peces faraòniques que daten de la VI dinastia (2374-2192 a.C.) i que havien sortit del país àrab de manera il·legal l'any 1999 i van ser requisades a Barcelona l'any 2010, ha informat avui el Ministeri egipci d'Afers Estrangers.

Les peces, que són de pedra calcària, pertanyen a la tomba d'Eimb Hur, un dels més importants funcionaris de la VI dinastia. Tenen inscrits en jeroglífic el nom i els títols del propietari del sepulcre. Les peces van ser descobertes a la zona de Kom el Jamasin, a la localitat monumental de Saqara, la gran necròpolis de la que va ser fora antiga capital d'Egipte, Menfis, situada a 25 quilòmetres al sud del Caire.

Segons el comunicat difós avui pel Ministeri egipci d'Exteriors, queda per especificar encara la data en què les autoritats espanyoles lliuraran aquestes peces a l'Ambaixada egípcia a Madrid. El Govern egipci ha explicat que a l'acord per a la recuperació de les antiguitats s'hi va arribar després d'una sèrie de contactes legals i diplomàtics entre la legació egípcia i les autoritats judicials i governamentals espanyoles.

L'ambaixador d'Egipte a Espanya, Ayman Zein el Din, va conèixer al setembre de 2010 que la policia de Barcelona havia requisat vuit peces faraòniques que es trobaven en possessió d'antiquaris, segons la nota. Després de complir els tràmits, l'Ambaixada egípcia va rebre ahir una carta del Govern espanyol en què l'informa que accepta el lliurament de les peces i en què li demana fixar una data per fer-la efectiva, afegeix el comunicat.

stats