MEMÒRIA HISTÒRICA
Cultura 09/06/2011

El govern exigeix la rectificació del 'Diccionario biográfico'

Sílvia Marimon
2 min
El ministre d'Educació, Ángel Gabilondo.

Barcelona.Franco no va ser un dictador. El president de la II República, Juan Negrín, en canvi, liderava un govern "pràcticament dictatorial". La República era l'"enemic roig". Només són algunes de les entrades del Diccionario biográfico español que la Real Academia de Historia (RAH) haurà de "rectificar de manera immediata" El ministre d'Educació, Ángel Gabilondo, ho va exigir ahir durant la seva compareixença al Congrés dels Diputats. La titànica obra d'una institució subvencionada pel ministeri d'Educació i que va néixer amb el vistiplau de Felip V, va rebre l'atac furibund dels diputats Gaspar Llamazares (IU) i Aitor Bravo (PNV). Llamazares, que va descriure la RAH com la "Real caverna de la historia", va demanar paralitzar la difusió de la col·lecció, que ha costat a l'erari públic 6,4 milions d'euros: "Amb els diners de la democràcia no es pot fer colpisme suau".

Bravo va atacar directament la institució que dirigeix Gonzalo Anes: "S'hi accedeix per cooptació i, per tant, el pluralisme brilla per la seva absència". En opinió de Bravo, "és un búnquer del passat", i va recordar que ha vetat alguns historiadors amb prestigi, mentre que n'ha acceptat d'altres amb una curta carrera historiogràfica com el cardenal Antonio Cañizares. El diputat va recordar Luis Suárez, l'autor que ha aixecat més polseguera enaltint la figura de Franco: "És un escàndol encarregar l'article sobre Franco a algú que va ser director d'Universitats durant la dictadura i que l'any passat va dir que no tenia cap respecte per la democràcia". Davant l'escomesa dels dos diputats, Gabilondo es va defensar amb l'argument que "no és la funció del Govern supervisar i censurar els continguts dels treballs acadèmics".

A la tarda, el director de la RAH va portar-los la contrària, dient que el diccionari "és un monument a la llibertat d'expressió" i que el ple de la institució decidirà divendres si contesta a Gabilondo o no. A més, es va excusar dient que "la RAH garanteix l'exactitud de noms i dates; encara que hi hagi textos amb els quals dissenteixi, no està autoritzada a censurar les biografies".

stats