La Generalitat recorre ara l'ordre de devolució de les obres de Sixena

L'escrit argumenta que s'estan infringint lleis de patrimoni estatals i catalanes

La Generalitat, intervinguda per l'article 155, ha presentat un recurs de reposició a la providència que va emetre dilluns el jutjat de primera instància número 1 d'Osca. En aquella providència, el magistrat posava com a termini l'11 de desembre per a l'entrega voluntària de les 44 peces del monestir de Sixena pendents de devolució i acordava una intervenció policial en cas d'incompliment. Ara la Generalitat demana l'anul·lació de la providència i la suspensió cautelar de l'execució de la sentència per no incórrer en "indefensió". El recurs, firmat per l'advocat de la Generalitat, s'ha presentat malgrat les declaracions fetes pel ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, de no recórrer l'ordre del jutge i de complir les resolucions judicials. 

A través d'aquest recurs, el govern argumenta que la providència infringeix lleis de patrimoni estatals i catalanes. A més, diu que no es disposa de les condicions necessàries per garantir un trasllat adequat dels béns. De fet, l'escrit fa referència a la voluntat del ministre "de complir" amb l'entrega sempre que es garanteixin "certs condicionants". Segons el recurs, aquests condicionants tenen com a finalitat "assegurar-se que qualsevol trasllat de les peces es dugui a terme amb tota la informació necessària i amb les mesures adequades per garantir-ne la conservació".

A més, els serveis jurídics del departament de Cultura alerten que el termini "és absolutament insuficient" i obvia "totalment" les mesures cautelars plantejades pel ministre. Un altre dels arguments és el fet que no es preveu la intervenció dels tècnics de la Generalitat per supervisar el trasllat i que aquest trasllat és "nul de ple dret" perquè no compta amb l'autorització del director general de Patrimoni del govern aragonès.

Així mateix, el recurs al·lega "indefensió" perquè no s'ajusta a l'ordre de la llei de patrimoni de Catalunya ni a l'ordre dictada per l'exconseller de Cultura, Santi Vila, en què no autoritzava la disgregació de la col·lecció del Museu de Lleida, on hi ha dipositades les peces reclamades. També es fa referència al fet que els béns formen part ara d'una entitat amb personalitat jurídica pròpia, el Museu de Lleida. 

La iniciativa dels serveis jurídics de la Generalitat ha estat criticada pel representant legal de l'Ajuntament de Vilanova de Sixena, Jorge Español. "El recurs no representa res més que la voluntat de dilatar el compliment d'una sentència que fa dos anys que està pendent d'executar-se", ha afirmat Español.

Etiquetes

Més continguts de