ARQUEOLOGIA
Cultura 13/07/2012

El Govern rehabilitarà la necròpolis de Tarragona

La Generalitat ha donat un cop de puny sobre la taula. Després de 20 anys en què l'Estat ha deixat degradar la necròpolis paleocristiana de Tarragona, ha decidit rehabilitar-la. Reobrirà al públic al gener.

Dani Revenga
3 min
La necròpolis paleocristiana de Tarragona és Patrimoni de la Humanitat. És la joia de la corona romana: l'àrea funerària tardoromana més important d'Occident.

TARRAGONA.Pas ferm de la Generalitat per recuperar una de les joies de la corona del conjunt romà de Tarragona, considerat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco des de l'any 2000. El departament de Cultura es va comprometre ahir a tirar endavant un projecte de rehabilitació a la necròpolis paleocristiana de Tarragona que permeti que es torni a obrir al públic el gener del 2013, segons les previsions de la conselleria. El pressupost global del projecte ascendeix a 225.000 euros. El compromís de la Generalitat de recuperar aquest jaciment de titularitat estatal arriba 20 anys després que el mal estat i els problemes de degradació que tenia el conjunt fes aconsellable tancar-lo a les visites. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va reconèixer que "la cultura catalana té un deute amb el patrimoni de Tarragona; és un dels actius més importants de la nostra oferta cultural i li hem de donar suport perquè se li pot treure un gran rendiment".

Les millores que s'introduiran van en un doble vessant. D'una banda, la rehabilitació servirà per millorar la comprensió del visitant de les característiques de la necròpolis i la seva significació històrica. De l'altra, les reformes permetran avançar en la preservació del conjunt. Durant la seva visita d'ahir a Tarragona, el conseller Ferran Mascarell va posar èmfasi a potenciar els elements divulgatius a la necròpolis. Segons Mascarell, "a l'hora de tractar el passat, i molt especialment en el món de l'arqueologia, hem de tenir cura dels aspectes estètics, però també dels pedagògics; no té cap sentit fer obres de condicionament si no van acompanyades de millores en la seva explicació; quan visitem la història hem d'entendre el que estem veient".

La necròpolis paleocristiana de Tarragona és l'àrea funerària tardoromana més important d'Occident. Està considerat un jaciment de gran importància a l'hora d'estudiar el procés de cristianització del món romà. Té 2.051 tombes, datades entre el segle III i el període visigòtic, i s'hi han trobat restes arqueològiques d'entre el segle I aC i el VII dC. El conjunt és a la intempèrie, protegit parcialment per unes cobertes. Els treballs que s'hi duran a terme permetran destacar les restes que tenen més importància històrica i un valor pedagògic més alt. En canvi, les que no siguin museïtzables es cobriran per evitar que es degradin. Es distingiran les zones de l'àrea d'enterrament i es col·locaran panells explicatius perquè l'itinerari del visitant sigui més didàctic. Quan acabin els treballs, el visitant podrà gaudir d'un camí pavimentat que marcarà el recorregut. Es netejaran les cobertes i el sistema de desguàs que protegeix l'àrea funerària.

La necròpolis paleocristiana de Tarragona és a tocar de l'antiga fàbrica de Tabacalera, un edifici immens cridat a ser el gran equipament cultural de la ciutat.

El complex de la Tabacalera

Actualment, el departament de Cultura està elaborant un pla d'usos per definir com es distribuiran els 50.000 metres quadrats disponibles. D'aquests, 11.000 es destinaran al trasllat del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT), que gràcies al canvi d'ubicació duplicarà el seu espai. Segons el conseller de Cultura, aquest trasllat encara no té data concreta. Mascarell es va mostrar partidari d'aprofitar aquesta ampliació de superfície del MNAT per incloure el Museu Romà de Tarragona, que hauria de ser l'espai divulgatiu de referència de la romanització mediterrània.

Al complex de la Tabacalera, s'hi instal·laran també la nova Biblioteca Provincial i el Dipòsit Nacional Arqueològic. Els tres equipaments ocuparan un total de 30.000 metres quadrats. Per decidir quin ús es dóna a la resta de l'espai disponible, no es descarta obrir un concurs d'idees. El conseller de Cultura ha reconegut que el desenvolupament d'aquest complex serà "complicat", pel fet que hi intervenen tres administracions: l'Ajuntament de Tarragona, la Generalitat i el govern central (governades per tres partits diferents).

La visita del conseller de Cultura a Tarragona va servir també per anunciar altres inversions al conjunt patrimonial romà de la ciutat. En concret, el departament farà diverses obres de conservació i reparació a la Torre dels Escipions i al teatre romà. En aquest últim cas, i tot que es practicaran millores a les zones més degradades, encara queda lluny la possibilitat que estigui en condicions d'obrir-se al públic.

stats