Publicitat
Publicitat

Patrimoni

La guerra de Síria ha destruït 24 llocs d'interès cultural

Entre els més impactants hi ha el casc antic de la ciutat d'Alep, de 7.000 anys d'antiguitat i amb greus danys difícils de reparar

Quatre anys de conflicte a Síria han provocat la destrucció total de 24 elements de patrimoni cultural (entre un 75 i un 100% de danys), alguns considerats Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, segons ha informat aquest dimarts la ONU. Aquestes dades consten al informe que l'Institut d'Investigació i Formació de les Nacions Unides (UNITAR), després de l'anàlisi d'imatges de satèl·lit que mostren com al 2011 aquests llocs estaven intactes, mentre que ara estan destruïts o en molt mal estat.

"El saqueig, la destrucció per bombardejos aeris i altres explosions i noves construccions a llocs d'interès cultural, amenacen significativament l'herència de futures generacions d'aquestes estructures i objectes culturals", alerta l'informe d'UNITAR. Entre els llocs més destruïts del país hi figura el casc històric d'Alep, ciutat declarada Patrimoni de la Humanitat el 1986, i que actualment té greus danys difícils de restaurar. La Gran Mesquita d'Alep, del segle VIII, està entre els escenaris de la llista més afectats. La destrucció també afecta a espais culturals de Damasc i del Crac dels Cavallers, on s'ubica la Fortalesa dels Cavallers –a 65 quilòmetres d'Homs–, Patrimoni de la Humanitat i antiga seu de l'Ordre de l'Hospital de Sant Joan de Jerusalem a l'època de les creuades.

Ciutats com Raqa –ara controlada pel grup jihadista Estat Islàmic (EI)– o Palmira, un dels llocs més visitats pels turistes estrangers abans de la guerra civil, també han resultat molt afectades. En aquesta última localitat, l'EI ha causat danys molt greus a la Mesquita d'Amar bir Yasir i Oweis al Qarni, lloc de peregrinació xiïta d'Iran, el Líban i l'Iraq. A més dels 24 llocs culturals destruïts, n'hi ha 104 de danyats severament (destruïts entre un 30 i un 50%) i 85 amb un dany moderat (entre un 5 i un 30%).

Els llibres que ens fan grans

Etiquetes

Més continguts de

Els llibres que ens fan grans
PUBLICITAT
PUBLICITAT