Publicitat
Publicitat

LLIBRES

"Em sembla fonamental que es posi en qüestió la insuficiència de la democràcia parlamentària que coneixem", diu l'autora sobre el 15-M

Poder, hackers i Fernández de la Vega

L'exvicepresidenta del govern protagonitza l'últim thriller de Belén Gopegui on passa factura a les polítiques errades del PSOE

Belén Gopegui (Madrid, 1963) des de fa anys va deixar de ser la millor escriptora de la seva generació, com va dir Francisco Umbral, i es va convertir en una de les veus imprescindibles de la narrativa actual. Avui, després de diversos títols polèmics, torna amb Acceso no autorizado (Mondadori), la seva novel·la més compromesa.

Acceso no autorizado és una novel·la sobre el que podria haver fet i no ha fet l'esquerra que ha governat aquest país, i ho fa posant una protagonista que recorda o calca a la vicepresidenta del Govern , María Teresa Fernández de la Vega. Tot això barrejat amb ordinadors i hackers. Un llibre escrit en to de thriller, i que sembla haver estat escrit amb l'aliment de la frustració o el desencant. "No faria servir la paraula desil·lusió –explica Gopegui–, ja que per desil·lusionar-te cal haver-se il·lusionat i crec que els projectes polítics han de convèncer. M'imagino la novel·la com un balanç i una aposta pel que podríem fer".

Acceso no autorizado és una faula en què un personatge s'infiltra a l'ordinador de la vicepresidenta amb l'ànim d'establir una relació amb ella. Una intromissió que treu a la llum els secrets del poder i la seva soledat, i que posa de manifest el poder de l'economia i la banca sobre els polítics.  Gopegui argumenta que la ministra de Defensa, Carme Chacón, per explicar que abandonava presentar-se a les primeres, havia declarat "en pretèrit imperfecte que 'volia encapçalar un projecte que reafirmés l'autonomia de la política enfront dels grans poders econòmics'. Després aquesta manca d'autonomia no és una sensació sinó un fet ", precisa l'autora.

Sobre el moviment del 15 M, Gopegui fa una defensa absoluta. "Em sembla fonamental que es posi en qüestió la insuficiència de la democràcia parlamentària que coneixem. Els vots al PP i al PSOE sumen un percentatge inferior al 45 per cent dels votants. Això sense entrar en l'escàs marge de maniobra, i diria també l'escassa voluntat d'ampliar aquest marge, dels partits majoritaris. L 'experiència política nova que està sorgint en cada assemblea i cada plaça ja no té marxa enrere".

Les Còpies de María Teresa Fernández de la Vega, Pérez Rubalcaba, o un president que va per aquí pul·lulen per aquestes pàgines laberíntiques en què l'autora de La escala de los mapas, La conquista del aire, El lado frío de la almohada o Deseo de ser punk desplega els seus amplíssims coneixements sobre la xarxa.

Pel que fa a la semblança de la protagonista Julia Montes amb la vicepresidenta del Govern, l'escriptora assegura que pot ser que tingui trets en comú amb De la Vega, però que altres són diferents. "El penúltim esglaó, en aquest cas la vicepresidenta té un bon potencial narratiu. I la vaig triar perquè encara s'exigeix a la dona un esforç de més quan es tracta de participar en el públic, un esforç que comporta renúncies, però que pot generar una resistència diferent a la força externa ", conclou l'autora.

Els llibres que ens fan grans

Més continguts de

Els llibres que ens fan grans
PUBLICITAT
PUBLICITAT