Pablo Hasél: “Hauran de rebentar les cadenes”

El raper es tanca al rectorat de la Universitat de Lleida per evitar la detenció i l’empresonament

Imma González
3 min
Pablo Hasél ahir a la Universitat de Lleida, on es va tancar per evitar l’empresonament.

LleidaEl raper Pablo Hasél, juntament amb una vintena de membres de la plataforma a favor de la seva llibertat, es van tancar dilluns al matí a l’edifici del rectorat de la Universitat de Lleida (UdL), amb la intenció de mostrar la seva oposició a la sentència que condemna l’activista a nou mesos i un dia de presó per enaltiment al terrorisme i injúries contra la Corona i les institucions de l’Estat. Aquest tancament voluntari es produïa després que divendres passat, 12 de febrer, s’esgotés el temps que s’havia donat al raper per entregar-se voluntàriament al centre penitenciari de Ponent.

Durant el matí, mentre els seus companys es preparaven per encarar la reclusió voluntària indefinida dins la Facultat de Lletres, i amb dues de les tres portes d’entrada al recinte lligades amb cadenes per dificultar una possible entrada de la policia (la tercera, tot i que vigilada, romania oberta perquè els estudiants hi poguessin accedir lliurement), l’artista, tranquil, oferia declaracions a diferents mitjans mentre afirmava, reiteradament: “Hauran de rebentar les cadenes per detenir-me i empresonar-me”.

El músic considerava aquesta una bona actuació per mostrar la seva oposició, no només a la seva pròpia sentència, sinó també als “constants atacs a les nostres llibertats”. A més, segons el raper, el tancament a la facultat, en cas d’una possible irrupció de la policia, ajudaria a reforçar la idea “que en aquest Estat no hi ha llibertats”.

A l’espera de l’ordre

Divendres passat, poc abans de les vuit de la tarda, l’hora límit que tenia per entrar a la presó voluntàriament, Hasél ja es va deixar veure pels voltants de la facultat. Ahir va explicar que havia passat el cap de setmana amagat, i que, per aquest motiu, no havia pogut comprovar si la policia s’havia presentat ja a casa seva per arrestar-lo o no. En aquest sentit, el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, explicava ahir al migdia que desconeixia l’existència d’una ordre judicial, però que, al confirmar aquesta informació, decidiria quina seria l’actuació dels Mossos d’Esquadra.

El consell de direcció de la UdL, per la seva banda, anunciava en un comunicat emès a la tarda que, tot i el seu suport a la llibertat d’expressió, no trobaven acceptable que el personal i l’alumnat haguessin de veure afectades les seves activitats acadèmiques, administratives i de servei “com a resultat de la forma com s’organitzen aquestes protestes.”

Al contrari del que es va dir fa pocs dies, la Fiscalia de l’Audiència Nacional es va posicionar ahir a favor de l’empresonament de Hasél, fet que el raper també va voler destacar: “Quina casualitat que canviïn de parer just després de les eleccions, ja no s’amaguen”, deia, donant a entendre que, segons el seu parer, el poder judicial està directament “controlat pel govern”.

Concentració de suport

La crida que tot aquell que volgués s’unís a la protesta de Hasél es va anar expandint per la ciutat de Lleida durant tot el dia, i tot plegat va culminar a les sis de la tarda amb una manifestació a la plaça Víctor Siurana (davant de la facultat on era Hasél), que va comptar amb prop de tres-centes persones. A la concentració, es va llegir un manifest i un portaveu de la plataforma a favor de la llibertat de Pablo Hasél va assegurar: “Tenim la intenció de resistir, si es volen endur el Pablo, l’hauran de segrestar”. Després els organitzadors de la manifestació van informar els assistents que, segons les seves fonts, el rector de la Universitat de Lleida havia donat permís als Mossos d’Esquadra perquè entressin a la facultat a detenir el cantant i, seguidament, van obrir les portes encadenades perquè tothom que volgués hi entrés a oposar resistència. Més endavant, però, fonts del centre educatiu van desmentir aquestes declaracions, i van assegurar que el rector no havia parlat en cap moment amb la policia.

Així, Hasél i una cinquantena de persones van decidir passar la nit a l’edifici, amb la intenció d’oposar resistència en cas d’una aparició dels Mossos d’Esquadra, gairebé alhora que, com es va acabar sabent una mica més tard, es confirmava l’ordre de detenció contra el raper lleidatà.

No era la primera vegada que Pablo Hasél es tancava a l’edifici de la Facultat de Lletres de la UdL. El seu tancament el juny del 2016 al mateix edifici li va suposar una altra sentència, en aquest cas de sis mesos de presó, per un delicte de lesions contra un reporter de TV3 i professor de la mateixa universitat. Juntament amb la d’enaltiment al terrorisme i injúries contra la Corona i les institucions de l’Estat, i una altra sentència de dos anys i mig per amenaces i obstrucció a la justícia, el cantant acumula condemnes de més de tres anys de presó.

stats