Cinema
Cultura 15/12/2012

La versió a 48 fotogrames per segon d''El hòbbit' no es pot veure en català

L'adaptació de Peter Jackson de la novel·la de JRR Tolkien és el film internacional amb més còpies en català des de l'acord de la Generalitat amb les 'majors'

Ara
2 min
Hobbit

Barcelona'El hobbit: un viatge inesperat', la gran estrena cinematogràfica de la setmana, es pot veure en català a 34 sales de Catalunya. El film ha estat doblat amb el suport del Departament de Cultura, a través de la Direcció General de Política Lingüística, i és la pel·lícula d'una 'major' amb més còpies doblades al català des de l'acord firmat per la Generalitat amb el Gremi d'Empresaris de Cinema.

'El hòbbit: un viatge inesperat' és la primera part de l’adaptació de l’obra 'El Hòbbit', de JR Tolkien, que completaran dues pel·lícules més fins a formar una trilogia.

La pel·lícula es pot veure en 3D a Cinesa Diagonal Mar, Cinesa Diagonal, Cinesa Heron City (Barcelona); Yelmo Abrera (Abrera); Yelmo Baricentro (Barberà del Vallès); Full HD (Cornellà de Llobregat); Cinesa Mataró Parc (Mataró); Cinesa Sant Cugat, Yelmo Sant Cugat (Sant Cugat del Vallès); Cinesa Parc Vallès (Terrassa).

També es projecta en format digital 2 D a les sales: Cinesa Diagonal Mar; Cinesa Diagonal; Cinesa Heron City; Cines Las Arenas; Yelmo Abrera (Abrera); Yelmo Baricentro (Barberà del Vallès); Full HD (Cornellà de Llobregat); Ocine Girona (Girona); Cinesa Mataró Parc (Mataró); Cinesa Sant Cugat, Yelmo Sant Cugat (Sant Cugat del Vallès); Cinema City (Santa Coloma de Gramenet); Ocine Les Gavarres (Tarragona); Cinesa Parc Vallès (Terrassa) i Sucre (Vic).

En format 35 mm es projecta a: Lauren Gracia (Barcelona); Cinemes JCA Alpicat (Alpicat); Multicinemes.Figueres (Figueres); Cinema Albéniz (Girona); Multicinemes.Olot (Olot); Cinema Imperial (Sabadell); Cinebox Espai Gironès (Salt) i Cinemes JCAValls (Valls).

Un format innovador, però sense normalitzar

Peter Jackson ha filmat 'El hòbbit' en un innovador format a 48 fotogrames per segon, el doble de la velocitat normal, que va provocat polèmica en els passis previs del film perquè segons alguns espectadors provocava migranyes i perquè la gran definició de la imatge generava una sensació exagerada de realisme. A Catalunya només hi ha uns quants cinemes que projecten la pel·lícula en aquests format: Multicines Sucre (Vic) Cinemes Full HD (Cornellà de Llobregat), Cinesa Diagonal (Barcelona), Cinesa Diagonal Mar (Barcelona), Cinesa La Maquinista (Barcelona), Cinesa Heron City Bcn (Barcelona); Cinesa Sant Cugat (San Cugat del Vallés), Cinesa Mataró Parc (Mataró), Cinesa Parc Vallès (Terrasa); Ocine Granollers – El Nord (Granollers); Ocine Girona (Girona) i Ocine Gavarres (Tarragona). Cap d'ells, tanmateix, projecta la còpia a 48 fotogrames per segon en llengua catalana.

stats