Dansa
Cultura 19/12/2019

El Hop Festival fa d'aparador de la dansa urbana internacional

El Mercat de les Flors acull aquest cap de setmana creadors de França, el Canadà i el Senegal

Núria Juanico
2 min
La companyia Cobosmika serà al Festival Hop

BarcelonaLes danses urbanes ja han trepitjat pràcticament tots els territoris. "Fins i tot en la nova versió de la pel·lícula Aladí les coreografies són dansa urbana. És a tot arreu", afirma Mayte Luque, que forma part de l'associació El Generador i és una de les organitzadores del Hop Festival. El boom de la dansa urbana és, segons Luque, un fenomen global. Per això aquest any el Hop Festival ha convidat artistes de països diferents amb l'objectiu de ser un aparador de tot el que s'està coent arreu del món.

El Hop va arrencar la seva programació el 6 de novembre, però la branca internacional del festival comença demà al Mercat de les Flors i està pensada per ser "un tastet de les composicions coreogràfiques" que triomfen fora de Catalunya. El festival ha convidat artistes com els francesos Dyptik, que portaran Dans l'engrenage, un espectacle sobre l'ascens social i els jocs de poder a partir de les danses tradicionals àrabs. De França també portaran la coreògrafa Mellina Boubetra amb la peça Intro. Segons Luque, es tracta d'"una proposta molt íntima" a partir dels cossos de tres dones.

El Hop vol ser un aparador on s'ensenyin les creacions més recents. Per això diumenge acollirà tres peces curtes de companyies diferents. Els canadencs Tentacle Tribe interpretaran un compendi dels seus últims treballs titulat Synecdoche, mentre que els senegalesos Le mer noire portaran Gaou, una obra sobre la desubicació i l'exili amb el krump com a protagonista. En la programació del Hop també hi haurà presència catalana. D'una banda, la companyia IN-motus oferirà un extracte de la peça llarga Coma. De l'altra, Cobosmika celebrarà 20 anys de trajectòria rescatant scRakeja’t, el seu espectacle de més èxit.

"A banda d'ensenyar què es fa al món, volem donar a conèixer també les companyies catalanes", subratlla Luque. La presència cada vegada més forta de la dansa urbana arreu no frena l'organització del festival de seguir reivindicant-la. "És important posar-hi el focus i potenciar la hibridació –destaca Luque–. Des del Hop intentem donar una visió àmplia i arribar a totes les estètiques per plasmar totes les mirades".

stats