ARTS ESCÈNIQUES
Cultura 14/12/2018

Ailey II i l’American Ballet Theatre, estrelles de la dansa a Terrassa

La Temporada BBVA vol continuar sent una referència coreogràfica

Xavier Oliva
2 min
Ballarines de la companyia nord-americana Ailey II ballant la coreografia Where there are tongues.

TerrassaEl Centre Cultural Terrassa (CCT) tornarà a trepitjar fort amb la programació de la 36a Temporada BBVA de Dansa per continuar sent la “referència” dels espectacles de dansa a Catalunya. Entre les propostes de la nova temporada destaquen el retorn de la companyia Ailey II, un dels èxits de l’any passat, i la Gala American Ballet Theatre. La primera funció oficial, al gener, serà la Gala de Ballarins Catalans al Món. Aquest espectacle aplegarà Jaume Costa, Júlia Cortés i Ricardo Castellanos, entre d’altres. “És un espectacle que val l’esforç que es fa, perquè són ballarins que viuen fora i s’han de coordinar”, explica el director artístic del CCT, Adrià Fornés.

El St. Petersburg Festival Ballet arrencarà al mes de març amb La bella dorment, de Txaikovski. El flamenc serà el segon protagonista del mes amb la Compañía Antonio Márquez i la representació de Sombrero de tres picos i Bolero. La primera part de la temporada la tancaran el Ballet de Catalunya amb La ballarina de Picasso, el Víctor Ullate Ballet -que retrà homenatge als seus trenta anys- i la companyia nord-americana Ailey II -que portarà a l’escenari tres coreografies: Where there are tongues, Road to one i Breaking point, aquesta última, una de les més aclamades de la temporada passada-. “Van fer aixecar el públic de les butaques; l’havíem de repetir per petició popular”, explica Fornés.

La segona part de la temporada començarà al setembre amb el Ballet de Catalunya, que coreografiarà la cinquena i la setena simfonies de Beethoven, amb la interpretació en directe de l’Orquestra Simfònica del Vallès. La Crea Dance Foundation interpretarà el Rèquiem de Mozart a l’octubre. La ballarina de flamenc Patricia Guerrero interpretarà La Catedral, una coreografia sobre el dolor i l’alliberament femení.

El plat fort d’aquesta segona part de la temporada serà la Gala American Ballet Theatre, una de les companyies més destacades del món de la dansa, que portarà a l’escenari terrassenc noms com Isabella Boylston i James Whiteside. L’any el tancarà el Ballet de Geòrgia amb la fusió de ball popular i dansa clàssica de Fuenteovejuna. Al marge de la programació artística, el CCT manté el propòsit d’acostar la dansa als alumnes de primària amb el programa Exploradors de la dansa. “Neix amb una vocació educativa, pensada per al públic del futur”, diu Fornés.

11.758 espectadors

La 35a Temporada BBVA de Dansa ha tingut 11.758 espectadors en 17 espectacles al llarg del 2018. L’any anterior van ser 6.500 en 10 obres. “El Centre Cultural de Terrassa és el referent indiscutible de la dansa a Catalunya”, diu el president de la Fundació Caixa de Terrassa, Ignasi Cusidó, per a qui “la dansa ha d’identificar la ciutat”.

stats