Publicitat
Publicitat

Els impulsors del Manifest Koiné responen a "les manipulacions" del document

Un comunicat lamenta les "males interpretacions" del manifest i remarca que el text "no defensa el monolingüisme" ni la definició d'una "oficialitat única" del català

Joaquim Arenas i Sampera, president del grup Llengua i República, que va impulsar la publicació del Manifest Koiné, ha fet pública una carta lamentant "les males interpretacions i " manipulacions" de què ha estat objecte el document en defensa de la llengua catalana, "atribuint-li allò que no diu i suposant-li intencions que no té".

"Sobretot, ens dolen les desqualificacions que no responen als arguments que s’hi exposen", diu la carta, que llista un seguit d'apreciacions sobre el manifest. Arenas i Sampera subratlla que el manifest " no defensa el monolingüisme" ni la definició d'una " oficialitat única" del català, com se li ha atribuït "de mala fe". L'autor apunta que Llengua i República té una proposta pròpia sobre la qüestió, però que no no l’ha definit en el manifest "justament per deixar-ho obert a les possibles solucions que hi pot haver".

El comunicat subratlla que el manifest, que van signar més de 200 personalitats de la cultura i la llengua, " no pretén definir cap programa polític ni tampoc cap futur marc juridicopolític", i que no denuncia que els individus parlin diverses llengües, sinó "la ideologia política de l’anomenat bilingüisme". El que es defensa, aclareix, és que "el català i l’occità a l’Aran esdevinguin, en la futura República, l’eix integrador en un marc d’assumpció pública del multilingüisme".

El comunicat assegura l'absència al manifest d'expressions que qualifiquin la població d'origen immigrant de colons, i que "simplement remarca la coneguda voluntat del franquisme d’utilitzar-la com a instrument involuntari de colonització". " Colonització lingüística", afegeix, "és aquí una expressió equivalent a la de "substitució lingüística" i així és emprada per l’ecolingüística".

El comunicat sencer es pot llegir en aquest enllaç.

Els llibres que ens fan grans

Més continguts de

Els llibres que ens fan grans
PUBLICITAT
PUBLICITAT