Cultura 20/10/2015

La inclusió social, eix de la Setmana Apropa Cultura

55 equipaments col·laboren en la programació

Xavier Cervantes
2 min
La inclusió social, eix de la Setmana Apropa Cultura

BarcelonaSensibilitzar la societat sobre la importància de l’accés a la cultura de les persones que més ho necessiten és un dels objectius principals de la primera Setmana Apropa Cultura, que se celebrarà del 26 d’octubre a l’1 de novembre. Un altre propòsit és donar visibilitat a la feina que es fa des del programa d’inclusió social Apropa Cultura, i que només el 2014 ja va arribar a més de 21.000 persones. 55 teatres, auditoris, museus i festivals de tot el país participen en un projecte adreçat a centres socials que treballen amb persones amb discapacitat intel·lectual, problemes de salut mental, discapacitat física, en situació d’exclusió social, en privació de llibertat i gent gran, entre d’altres.

Apropa Cultura va néixer el 2007 impulsat per L’Auditori amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i el departament de Benestar i Família de la Generalitat, i també té el suport de la Diputació de Barcelona i l’Obra Social de La Caixa. “Funciona com una plataforma de reserves de places que els equipaments posen a disposició de 1.474 centres socials a un preu màxim de tres euros”, com va explicar ahir la directora d’Apropa Cultura, Sònia Gainza, en un acte celebrat a L’Auditori i que va aplegar representats d’equipaments culturals i del tercer sector. Els equipaments col·laboradors obren les portes “per donar accés a la seva programació habitual i a activitats específiques”, recorda Gainza, que insisteix a destacar la importància d’establir “ponts entre la cultura i el món social” i que defensa “la promoció de la transformació social a partir de la cultura”. Per contribuir a donar visibilitat al projecte, Apropa Cultura ha preparat una campanya audiovisual en què participen diferents usuaris del programa, com ara Jordi Cusell, del centre ocupacional Aspace Badalona, i Jordi Liguerre, de la comunitat terapèutica Rauxa. “És una finestra a altres maneres de viure la vida”, assegura Liguerre.

Fer un pas endavant

“Hem de fer un pas endavant, ampliar l’oferta i la dimensió educativa i de treball en xarxa. El camí que hem fet és bo, però hem de millorar-ne l’accessibilitat”, explica la tinent d’alcalde de l’àrea de drets socials de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Ortiz, que creu en “la capacitat reparadora de la cultura”. Segons la consellera de Benestar i Família, Neus Munté, el programa “s’ha anat reforçant cada any i consolidant” gràcies a “l’aliança entre institucions i entitats del tercer sector”, i espera que amb la Setmana Apropa Cultura hi haurà “entitats socials que se sentiran cridades a participar-hi”. “La cultura ens ha de formar, incloure i emocionar”, afegeix Munté.

stats