Cultura 16/08/2012

Isona Passola: "En una Catalunya independent, els escriptors en castellà estarien molt més ben tractats"

"És evident que els autors catalans que escriuen en castellà se senten ignorats perquè no són ni d'aquí ni d'allà", ha dit la productora i membre del CoNCA

Ara
1 min
D'esquerra a dreta, el nou CoNCA: Gisbert, Albet, Duarte, Sendra, el conseller Mascarell al centre, Passola, Puig i Parcerisas.

BarcelonaLa productora Isona Passola, membre del Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CoNCA), troba positiu que s'hagi tornat a obrir ara el debat sobre el pes, el reconeixement i els ajuts que han de rebre els autors en castellà dins la cultura catalana. El president del CoNCA, Carles Duarte, va dir aquest dimecres que els escriptors en castellà han de poder rebre el Premi Nacional de Cultura. El conseller Ferran Mascarell ha dit que respecta la proposta.

En declaracions a la tertúlia d''El matí de Catalunya Ràdio', Passola ha deixat clar que Duarte ha expressat una opinió però que "no ha dit que hagi de ser així". Per Passola, és un debat que "hi serà", però que no està tancat. "El que em sembla important és que en parlem –ha dit–. És molt diferent per mi tenir aquest debat ara que en el moment de la Transició. En aquell moment el català havia de compensar tots els anys de dèficit".

La productora i directora de cine ha afegit: "És evident que els autors catalans que escriuen en castellà se senten ignorats perquè no són ni d'aquí ni d'allà. Com deia fa uns dies Miquel de Palol, en una Catalunya independent, els escriptors en llengua castellana estarien molt més ben tractats perquè estarien en un estat i rebrien les ajudes pròpies d'un estat". I ha conclòs: "És cert que el castellà té un volum de producció enorme i que el català, com que parteix d'uns dèficits pel fet de no tenir un estat al darrere, requereix més suport".

stats