Llibres
Cultura 25/01/2011

Mor l'editor Jaime Salinas

L'editor Jaume Salinas, fill del poeta Pedro Salinas i figura destacada del món editorial espanyol de la segona meitat del segle XX, sobretot de la Barcelona dels anys 50 i 60, ha mort avui, als 84 anys, a Islàndia, on residia, segons han confirmat a Efe fonts pròximes a la família.

Redacció
2 min
Jaime Salinas

BarcelonaJaime Salinas, que va ser director general del Llibre, va treballar en el món editorial espanyol lligat a Seix Barral, a Aliança editorial i va ser també director d'Alfaguara. Als anys 50 i 60 va establir una relació molt estreta amb autors com Gabriel Ferrater, Jaime Gil de Biedma o Carlos Barral. Va participar activament dels cercles culturals de la ciutat que van tornar a posar a Barcelona dins el mapa de l'edició europea.

El 2003 va obtenir el premi Comillas de Biografia amb el seu llibre de memòries "Travessies. Memòries (1925-1955) ", en què explicava els seus primers trenta anys de vida i mostrava el plaer que li produïen els viatges en transatlàntics.

Fill menor de Pedro Salinas i de Margarita Bonmatí, Jaime Salinas va néixer a Maison-Carré, Algèria, el 1925. Aquest mateix any la seva família es va traslladar a Sevilla i, el 1927, a Madrid, ciutat en la qual assistiria a la proclamació de la República i en la qual es forjaria la seva consciència esquerrana.

La Guerra Civil els va sorprendre a Santander, on el seu pare dirigia la recentment fundada Universitat Internacional d'Estiu. Jaime i la seva germana Soledad van fugir en vaixell cap al sud de França i a l'octubre de 1937 la família es va retrobar a Nova York i es va instal·lar als Estats Units, país on Jaime Salinas va realitzar els seus estudis i va residir tant a la Costa Est com a Califòrnia.

Durant la Segona Guerra Mundial va servir a Europa com a voluntari civil en el cos d'ambulàncies de l'American Field Service i, en acabar la guerra, tractà de trobar la seva identitat en l'ambient cultural de l'Amèrica del Nord de l'època.

Gairebé vint anys després d'haver deixat Espanya, torna al seu país per passar un estiu a la finca de les seves vacances infantils i, immediatament després, s'instal·la a París, on comença la seva relació amb el món editorial.

El 1955, un dels seus primers treballs va portar a Barcelona, a Seix Barral, editorial en la qual va exercir un paper clau. Va ser cofundador d'Aliança Editorial i va participar en la creació d'Alfaguara.

Amb el primer govern socialista va ser director general del Llibre i Biblioteques entre 1982 i 1985 i després va tornar a la tasca editorial a Aguilar fins al seu retir. Actualment residia a Islàndia.

stats