Publicitat
Publicitat

OBITUARI

Era la morena explosiva d''Els senyors prefereixen les rosses'

Mor l'actriu Jane Russell als 89 anys d'edat

'Sex symbol' dels anys 40 i 50, l'actriu nord-americana va morir dilluns de matinada envoltada pels seus familiars a la seva casa de Santa Rosa

Jane Russell, actriu i sex symbol dels 40 i 50, va morir dilluns de matinada a la seva casa de Santa Rosa (Los Angeles) als 89 anys. Russell serà recordada sobretot com la morena apassionada que va donar la rèplica a Marilyn Monroe a Els senyors prefereixen les rosses.

La llegenda explica que va ser el productor Howard Hughes qui la va descobrir a la consulta del seu dentista, on Jane Russell treballava com a recepcionista. Hughes, que estava buscant una actriu de formes voluptuoses, va quedar captivat per la seva bellesa i la va contractar per interpretar l'heroïna de Fora de la llei (1943).
Ernestine Jane Geraldine Russell va néixer el 21 de juny 1921 a Minnesota (al nord dels EUA), i era la gran de quatre germans. Quan encara era una nena, la família es va traslladar a Burbank, Califòrnia. El seu pare, un exsoldat, va morir als 46 anys i Jane va haver de començar a guanyar-se la vida. Filla d'una actriu de teatre ambulant, es va pagar les classes de piano i teatre, algunes amb la famosa actriu russa Maria Ouspenskaya, gràcies als ingressos que aconseguia fent de model per a fotografies de moda.

La visita de Howard Hughes va ser oportuna. A Fora de la llei , les seves llargues cames i els seus pits esclaten a la gran pantalla, convertint-la en una estrella de Hollywood envoltada per l'aura de l'escàndol. La censura, de fet, va retenir la pel·lícula fins al 1946. "Tot això per un escot! Avui en dia es fan a l'esquena", diria l'actriu molts anys més tard.
Abans de l'estrena, va tenir temps d'actuar a
La jove viuda (1946) i de posar en un pòster que es va fer especialment popular entre els soldats nord-americans durant la Segona Guerra Mundial. En ell apareixia en postura seductora, estesa sobre un paller, mirant desafiant i revòlver en mà.
Els senyors prefereixen les rosses , de Howard Hawks, estrenada el 1953, significa el clímax de la seva carrera com a actriu. En aquesta pel·lícula encarna una morena idealista, però amb els peus a terra, tot el contrari que el personatge de la rossa ingènua que interpreta Marilyn. A la pantalla, com a la vida, les dues dones són amigues –tot i que el caixet de Russell era deu vegades superior al de Marilyn.
Malgrat la seva extensa filmografia, amb pel·lícules entre les quals s'inclou
Els senyors es casen amb les morenes (1955), i l'innegable talent com a actriu, la carrera cinematogràfica de Jane Russell es va estancar als anys 60. En la dècada següent , només se la veu a la televisió en anuncis de sostenidors: l'actriu reorienta la seva carrera cap al music-hall, a sales de Las Vegas i Nova York.
Jane Russell, que es va casar tres vegades (i es va quedar viuda dos cops), era coneguda per la seva defensa dels valors republicans i de la fe cristiana. "Jo he nascut per al matrimoni –va afirmar en una entrevista al diari britànic
Daily Mail el 2007–. La vida familiar és compatible amb totes les circumstàncies. Això, i la meva fe en Jesús". En una altra entrevista el 2009, no exempta de burla a si mateixa, es va descriure com "una cristiana sectària conservadora de dretes, estreta de mires i amb un esperit dolent".

Era una antiavortista bel·ligerant, després que un avortament que li van practicar als 1 8 anys la va deixar estèril. L'actriu va adoptar els tres fills del seu primer marit, el jugador de futbol i productor Bob Waterfield. També va ser la fundadora de WAIF, una associació que va lluitar durant dècades per facilitar l'adopció de nens, també estrangers, a les famílies nord-americanes, i que va ajudar a fer més flexible la llei del seu país en relació amb aquest tema.


Els llibres que ens fan grans

Etiquetes

Més continguts de

Els llibres que ens fan grans
PUBLICITAT
PUBLICITAT