Òpera
Cultura 16/07/2021

Jofre Bardolet, de 21 anys, estrena la seva primera òpera

'Ferides' està ambientada en la Guerra Civil i es podrà veure a L'Atlàntida de Vic el 18 de juliol

Ara
2 min
Jofre Bardolet en un assaig de l'òpera 'Ferides' a l'Atlàntida de Vic.

BarcelonaAmb 21 anys, Jofre Bardolet veurà realitzat el somni d'estrenar la primera òpera a la seva ciutat natal, Vic. Es titula Ferides i vol ser un homenatge a la música de Mozart amb la Guerra Civil de fons. El llibret és de Pol Blancafort i s'estrenarà aquest diumenge a L'Atlàntida. És una òpera de gran format, amb dos actes i dues hores de durada, que compta amb l'Orquestra de Cambra de Vic, els cors de Coral Canigó i Orfeó Vigatà i sis cantants solistes. Aquesta setmana han fet els assajos generals. L'estrena també es gravarà i es podrà veure en línia dins de la programació de la Sala 4 en el marc del cicle Clàssica Jove.

"Tenia molt clar que havia de ser un homenatge a Mozart i amb un component patriòtic molt important; per això vaig buscar un episodi recent de la nostra història com és la Guerra Civil", explica Jofre Bardolet a l'ACN. El compositor osonenc va tenir la idea fa quatre anys, i ha dedicat tres estius a compondre-la. Quan va tenir el projecte, va presentar-lo a la directora de la Fundació L'Atlàntida, Montse Catllà. "Per mi estrenar a casa, al lloc on he estudiat, és un plaer immens i sento un agraïment infinit a L'Atlàntida", diu Bardolet.

Ferides és una òpera ambiciosa amb dos actes i 135 minuts de durada, incloent-hi la pausa. Per a l'estrena compta amb l'Orquestra de Cambra de Vic i els cors de l'Orfeó Vigatà i la coral Canigó. A més a més, hi ha els cantants Judit Muñoz, Joan Mas, Marina Torra, Oriol Roca, Lluís Vergés i Ainhoa Aguilar. Segons el compositor, "no hi ha un protagonista destacat, sinó que ve a ser una metàfora de la guerra, que desdibuixa les individualitats i dona força al col·lectiu". La trama se centra en dos soldats republicans que en els últims anys de la guerra s'acomiaden de les parelles i les famílies abans d'anar al front. Amb el conflicte de fons, hi ha també venjances, amors i desamors i un cant a la llibertat.

Bardolet espera que aquesta òpera també serveixi per acostar els joves a la música clàssica, un gènere que "encara té molt a dir". "Tenim l'obligació d'acostar-la al nostre entorn. Tinc amics que pensen que la música clàssica no els pot aportar res, però s'han de trencar aquests esquemes perquè segur que els interpel·la", afegeix Jofre Bardolet. Ferides s'estrenarà a L'Atlàntida de Vic el 18 de juliol. Hi ha programada una sola funció, però es gravarà aquell mateix dia per després penjar-la en línia dins la programació de la Sala 4. La direcció escènica és de Jordi Arqués i el llibret de Pol Blancafort.

stats