Cultura 16/08/2019

José Guirao, sobre les acusacions a Plácido Domingo: "Les denúncies anònimes no m'agraden"

El ministre adverteix que "la pena del telenotícies" pot posar "en entredit" la imatge del tenor

Efe
2 min
Domingo va fer gala de talent i bravura.

BarcelonaEl ministre de Cultura i Esports, José Guirao, ha advertit aquest divendres sobre la "pena del telenotícies" que pot deixar "la imatge i figura" del tenor Plácido Domingo "en entredit" després de les acusacions d'assetjament sexual que han fet vuit cantants d'òpera i una ballarina. "Quan algú parla algun motiu deu tenir, però haurà de demostrar-ho, perquè està en joc l'honorabilitat i el comportament d'una persona", ha dit el ministre, que ha afegit que "en l'ordenament jurídic existeix la presumpció d'innocència" i que "també existeix, i això no és a l'ordenament jurídic, la pena del telenotícies". Les acusacions d'assetjament sexual fan referència a fets que haurien començat a la dècada dels 80 i haurien durat tres dècades. Vuit de les nou artistes que l'acusen han mantingut l'anonimat.

Guirao ha estat crític sobre aquesta qüestió. "Les denúncies anònimes no m'agraden. Soc respectuós, que cadascú faci el que cregui, però generen un problema moral de qui ho fa, per què ho fa i amb quines proves", ha dit el ministre, que ha insistit que es tracta de temes "molt delicats" i que "cal deixar que la justícia parli si això arriba als tribunals". És per això que el ministre ha insistit que "una vegada denunciat, la teva imatge i figura queden en entredit i això també perjudica", i ha subratllat que cal "deixar que la justícia treballi". El ministre també ha assenyalat que es tracta "d'un tema privat" que afecta un tenor "tan conegut i reputat com a persona" i ha defensat "la presumpció d'innocència de qui denuncia i de qui ha estat denunciat, sobretot d'aquest últim, perquè és qui pot haver d'afrontar conseqüències de tipus legal".

La Scala manté les actuacions del tenor

La Scala de Milà ha optat per mantenir les actuacions de Plácido Domingo programades del 15 de desembre al 13 de gener. La institució se suma així a altres teatres europeus, com la Royal Opera House de Londres i l'Òpera de Viena, que han decidit mantenir els concerts de Domingo després de les acusacions d'assetjament sexual fetes per nou dones. En canvi, l'Orquestra de Filadèlfia ha optat per cancel·lar l'actuació de Domingo prevista per al 18 de setembre i l'Òpera de San Francisco ha anul·lat un concert que havia de tenir lloc el 6 d'octubre. Així mateix, l'Òpera de Los Angeles –que Domingo dirigeix des del 2003– ha obert una investigació sobre el cas. En defensa del tenor han sortit figures com la soprano Ainhoa Arteta i la directora del festival de Salzburg, Helga Rabl-Stadler.

stats