Cultura 21/07/2012

El jutge diu que l'Aragó no té competència en l'art de la Franja

Roger Rosich
1 min
El jutge diu que l'Aragó no té competència en l'art de la Franja

LLEIDA.El jutjat contenciós administratiu de Lleida ha desestimat el recurs que el govern de l'Aragó va presentar el 2009 exigint el lliurament de les 113 obres d'art sacre que reclama com a pròpies el bisbat aragonès de Barbastre-Montsó. El Consorci del Museu de Lleida es va negar llavors a entregar les peces i ara el jutge els dóna la raó sentenciant que Catalunya és competent per protegir els seus béns, catalogats i conservats amb la llei del patrimoni cultural català, sense entrar a valorar l'origen de les peces. El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, va anunciar ahir la decisió judicial i va assegurar que, tot i que la sentència encara es pot apel·lar, "ja es veu el camí per negar la reclamació d'unes peces que estan en territori català".

La resolució judicial precisament considera que el govern aragonès no pot demanar l'art ni n'és competent perquè està en un territori que no és el seu. Fa tres anys el govern de l'Aragó va presentar el recurs al jutjat lleidatà després que el 2005 un jutjat eclesiàstic determinés que l'art era de la diòcesi de Barbastre-Monsó i que el Bisbat de Lleida acceptés seguir les ordres del Vaticà.

L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, va certificar ahir que la sentència sobre el patrimoni artístic dóna la raó als arguments que sempre ha defensat el Consorci del Museu de Lleida, que es basen en la unitat de la col·lecció d'art i en la inexistència de base de dret civil que empararia el lliurament de les obres al Bisbat de Barbastre.

stats