TEATRE
Cultura 24/10/2011

'Le Monde' destrossa l''Oedip' de La Fura dels Baus

L'òpera es va estrenar al Teatre de la Monnaie de Brussel·les dissabte. 'Le Monde' considera que l'orquestra va ser catastròfica i que el repartiment canta malament

Ara
2 min
'Oedipe' de La Fura dels Baus

Barcelona"Un Oedip massacrat sense complexos per la Fura dels Baus"Oedip. Aquest és el títol de la crònica teatral de Renaud Machart a Le Monde. Dissabte La Fura dels Baus va estrenar al teatre de la Monnaie de Brussel·les l'òpera del compositor George Enescu que revisa el mite clàssic d'Edip. Àlex Ollé signava la direcció artística i la direcció musical de l'Orquestra Simfònica i del Cor de La Monnaie era de Leo Hussain. És una de les sis òperes de La Fura que està en gira per tot el món, i fins i tot el conseller de Cultura Ferran Mascarell va assistir a l'estrena.

Segons el diari francès, la partitura de Enescu és "singular, apassionada, composta en francès durant un període llarg de temps (1910-1931)" i té "una rara exigència pel que fa a l'orquestra" que associa a Gabriel Fauré, Karol Szymanowski i Leos Janacek. "Ens imaginem que bonic seria una execució que respectés la plàctica "a l'antiga" dels cors i la riquesa meticulosa de la seva escriptura. Però n'estem molt lluny, per manca d'un cor i d'una orquestra catastròfica (entonació, posada en escena, equilibri). El jove director britànic Leo Hussain sembla apte, però ajunta sentimentalisme amb un fons brut, i produeix un resultat terrorífic i distorsionat".

Machart segueix criticant els cantants principals: "el francès massacrat, veus ordinàries o cansades". "El col·lectiu espanyol La Fura dels Baus ha acabat per produir en cadena espectacles massa previsibles– lamenta–. Aquesta posada en escena (on la direcció d'actors és pràcticament inexistent) recicla velles plantilles (gestualitat banal, disposició sense imaginació de la massa coral)", descriu, i hi afegeix reconèixer un cert aire modern en l'escenografia "dins un quadre postatòmic i industrial". I acaba demanant que quan la producció viatgi a París hagi canviat des del repartiment al director d'orquestra.

stats