Internet

La norma permetrà tancar webs de descàrregues de continguts

La Llei Sinde entra en vigor

La coneguda com a 'llei Sinde', que permetrà per ordre judicial el tancament de pàgines web de descàrrega de continguts il·legals, entra en vigor després de la publicació dissabte al BOE de la Llei d'economia sostenible, de la qual forma part com una de les seves disposicions finals.

Ara , un cop publicada al Butlletí Oficial de l' Estat , el ministeri de Cultura iniciarà el desenvolupament normatiu de la llei antidescàrregues , que inclou el reglament i la constitució de la Comissió de Propietat Intel lectual , òrgan encarregat d'examinar les denúncies .

La llei Sinde , que permetrà per ordre judicial el tancament de pàgines web de descàrrega de continguts il·legals , podria posar-se en marxa de forma operativa aquest estiu , segons va avançar la ministra de Cultura, Àngels González- Sinde , el passat mes de febrer.

Va ser el 15 de febrer quan el Ple del Congrés dels Diputats aprovava aquesta disposició final de la llei d'economia sostenible , coneguda com a llei Sinde , amb 323 vots a favor de PSOE , PP i CiU , 19 en contra de PNB , ERC , BNG , ICV , UPyD i CC , i una abstenció . La llei rebia així el suport del 92 per cent de la cambra baixa , que anteriorment l'havia rebutjat (21 de desembre ) a la Comissió d' Economia , però que va aconseguir ser rescatada en el tràmit del Senat gràcies a una esmena pactada entre el govern, PP i CiU que reforçava , respecte al text original , les garanties judicials en tot el procés de tancament d'una pàgina web de descàrregues de continguts subjectes a drets d'autor .

La llei Sinde va començar el seu camí el novembre de 2009, quan el govern va presentar l'avantprojecte de llei d'economia sostenible en què es preveia una norma antidescàrregues i la creació d'una comissió de propietat intel·lectual , que depèn del ministeri de Cultura i que decidirà sobre el tancament de pàgines web sense ordre judicial .

Des d'aquest moment i fins ara , les mobilitzacions a internet i als carrers en contra de la llei Sinde han estat massives , fins i tot prop de 2.000 usuaris de Facebook van donar suport a un manifest en defensa dels drets fonamentals en la xarxa i en contra de les modificacions que proposava la llei.

La ministra de Cultura, Ángeles González - Sinde , encara que s'ha reunit en diverses ocasions amb els col·lectius d'internautes per explicar les mesures del g overn per protegir la propietat intel·lectual a internet , no ha aconseguit convèncer-los, ni tan sols quan el 22 desembre 2010 assegurava : " cap ciutadà serà desconnectat de la xarxa sense la intervenció d'un jutge " .

Fins i tot el president de l'Acadèmia de Cinema , Álex de la Iglesia , abans que la llei fos aprovada al Congrés dels Diputats , es va reunir amb els diversos sectors implicats per arribar a un consens . El 25 de gener anunciava la seva dimissió per no estar d' acord amb el pacte assolit entre els partits polítics.