Cultura 21/12/2011

"El mal no té bàndols ideològics"

J.n.
2 min
NASCUT A LLUCMAJOR L'ANY 1972, ALZAMORA HA PUBLICAT CINC NOVEL·LES I MITJA DOTZENA DE POEMARIS

Laura Borràs, portaveu del jurat del 52è premi Sant Jordi, ha qualificat Crim de sang de "còctel Molotov". Hi estàs d'acord?

Més que una novel·la de gènere, és una novel·la de gèneres, perquè n'hi ha diversos: thriller , elements històrics i gòtics. El relat circula per tots aquests registres, hi entra i en surt i espero que el lector ho percebi amb naturalitat, sense notar les costures. Tot i això, el gènere que dóna el to i el fil principal és de novel·la negra, perquè el plantejament inicial és policíac.

El marc històric de Crim de sang és l'estiu de l'any 1936: poc després de començar la Guerra Civil hi va haver la matança de 172 maristes a mans de dirigents de la CNT i la FAI. Aquest ha estat un dels motors del llibre.

L'orde dels maristes va negociar poder marxar a França amb la CNT i la FAI a canvi de 200.000 francs francesos, però va anar d'una altra manera. La novel·la entra en la qüestió del xantatge i la traïció però no en el que passa amb els diners. El llibre és un discurs i un relat sobre el mal i el que hi recreo és un episodi malvat i malèfic: el mal no té bàndols ideològics.

En novel·les anteriors com La pell i la princesa i Miracle a Llucmajor ja viatjaves enrere en el temps, però ni en un cas ni en l'altre podíem parlar de novel·la històrica. Amb Crim de sang passa el mateix?

No hi he pensat com a novel·la històrica. La Guerra Civil és un escenari molt atractiu per confrontar la mort i la vida, el lloc on el mal es desferma de la manera més extrema. Tenim prou distància perquè la Guerra Civil no només formi part de la nostra història, sinó també de la nostra mitologia. Això admetria tractaments literaris diferents dels que potser ha tingut més habitualment.

És per això que fins i tot hi fas aparèixer vampirs?

Els vampirs són un homenatge a Joan Perucho i també a la novel·la gòtica: per escriure Crim de sang he rellegit obres d'Edgar Allan Poe, E.T.A. Hoffman i Henry James.

El gener vinent Valentí Puig publica Barcelona cau , novel·la sobre el final de la Guerra Civil.

No en tenia notícia. Un llibre seu i un de meu estan molt lluny pel que fa al plantejament, però segur que també té coses interessants a dir. La gran rutina em va semblar una novel·la molt bona.

stats