Cultura 29/03/2016

El Maldà estrena un musical de nova creació sobre les "passions amagades"

Clara Peya i David Pintó presenten 'Homes foscos', un espectacle íntegrament cantat que explora la relació secreta entre dos homes a l'Amèrica dels anys 40

Núria Tarragó
2 min
La pietat

BarcelonaAquest dimecres s'estrena el nou musical sorgit de l'associació entre la pianista i compositora Clara Peya i el dramaturg David Pintó, 'Homes foscos', "una història turbulenta i fosca sobre les passions amagades", diuen, que es podrà veure fins el pròxim 8 de maig a El Maldà de Barcelona. Després de 'Mares i filles', un relat íntegrament cantat per dos personatges femenins, el nou espectacle repeteix la mateixa fórmula però explicant el vincle entre dos homes. El tríptic de Peya i Pintó comptarà amb una tercera part que tractarà les relacions entre un home i una dona.

A diferència de la primera obra de la trilogia, 'Homes foscos' té més línia argumental: explica la història d'un famós guionista de cinema que es troba en un moment de crisi creativa quan apareix a la seva vida un misteriós personatge amb qui compartirà la seva soledat. Però les convencions socials de l'època, l'Amèrica dels anys 40, els obligaran a reprimir-se i amagar els seus sentiments i desitjos, fins al punt en què la seva relació secreta farà que tots dos treguin el pitjor d'ells.

El director explica que han utilitzat l'estructura d'un thriller perquè "no se sap ben bé què mou als personatges, ni què s'amaga darrere la seva màscara d'ingenuïtat". Pintó s'inspira en les novel·les de Patricia Highsmith perquè aprofundeix en la psicologia dels personatges, ja que parla dels sentiments dels dos protagonistes: la soledat, l'enveja, la culpa, la vulnerabilitat... Tot i que s'explica la història entre dos homes homosexuals, el director vol recalcar que no es tracta d'un "espectacle gai" perquè no parla de l'homosexualitat, sinó de "la dinàmica de les relacions, de l'abús de poder, i del maltracte i la violència física i psicològica".

L'acció se situa a l'Amèrica dels anys 40 per contextualitzar la trama en una època en què l'homosexualitat estava mal vista per la societat. Però, pel que fa a la música, Pintó apunta que "no han utilitzat cap element diegètic", sinó que les cançons i les lletres "reflecteixen el que tenen els 'homes foscos' a dins el seu cap'. La compositora afegeix que es tracta d'una "música atemporal" i que costa de definir perquè "és una barreja entre molts estils i influències". Els dos actors, Rubén Yuste i Marc Vilavella, que vénen de participar al musical 'Mar i Cel', admeten que "és molt complicat cantar la música de la Clara", ja que en el fons estan "explicant una història", per això és molt important intentar dotar de "màxima naturalitat i versemblança" a aquest llenguatge musical que estant intentant crear.

stats