Cultura 09/08/2016

Els manuscrits de Kafka es queden a Israel i seran accessibles al públic

El Tribunal suprem israelià ha desestimat la demanada de l'hereva de la secretària de l'amic i biògraf de l'escriptor, Max Brod

Efe
2 min
Franz Kafka

JerusalemEl Tribunal suprem israelià ha dictaminat que els manuscrits i les cartes de Franz Kafka romanguin a la Biblioteca Nacional d'Israel, en contra del que reclamaven els hereus de l'amic i biògraf de l'escriptor, Max Brod. Aquesta sentència acaba amb un litigi que ha durat més de vuit anys i ratifica dues sentències similars que van emetre les corts israelianes. Els materials finalment deixaran d'estar en mans privades i en càmeres de seguretat bancàries a Tel Aviv i Zuric i sortiran a la llum pública a la biblioteca israeliana.

Els manuscrits i les cartes, entre les quals hi ha dos contes inèdits, es podran recuperar i concentrar-los a Israel en qüestió de mesos. "Max Brod va morir a Tel Aviv l'any 1968 i la sentència ha deixat clar que era la seva voluntats que els manuscrits romanguessin aquí", afirma el portaveu de la biblioteca, Vered Yerushalmi.

Els manuscrits de Kafka estaven en poder de Brod quan els va portar amb ell a Palestina, que aleshores estava mandat sota mandat britànic quan fugia del nazisme l'any 1939. Vered Yerushalmi també assegura que el dictamen és una "decisió important" i que "compleix la voluntat de tots dos escriptors". També explica que els textos es traduiran a diverses llengües i que estaran disponibles per al públic.

El Suprem va rebutjar una demanda de les filles d'una hereva i antiga secretària de Brod, Esther Hoffe,que argumentava que havia rebut legalment una part dels manuscrits com a herència. El tribunal israelià afirma a la sentència que "Brod volia que les seves propietats acabessin en mans fiables d'un organisme que fos apropiat per a les seves ambicions com escriptor". Segons el diari 'Hareetz' la sentència recull que Brod "no volia que les seves propietat fossin venudes al millor postor, sinó que es "el seu llegat trobés un lloc correcte en un santuari literari i cultural".

Està previst, també, que la sentència impedeixi que se segueixin venent manuscrits de Kafka en subhastes fora d'Israel.

stats