Cultura
Cultura 03/04/2011

La crisi marca l'entrega dels Premis Nacionals de Cultura

L'única veu en discòrdia va ser la d'Oriol Bohigas: "El poble reclama que les retallades de pressupost no afectin la cultura"

Redacció
2 min
Oriol Bohigas va rebre el premi a la trajectòria artística i professional de mans d'Artur Mas i Francesc Guardans.

BarcelonaLa incidència de la greu crisi econòmica actual en l'àmbit de la cultura va ser protagonista indirecta de la sòbria cerimònia celebrada ahir a la Generalitat per lliurar els premis Nacionals de Cultura 2011 a setze persones i entitats per les seves aportacions en diferents sectors.

Presentat per la periodista Lídia Heredia, l'acte va servir per reconèixer la feina duta a terme per l'arquitecte Oriol Bohigas en la seva llarga trajectòria, així com per distingir en l'apartat d'arquitectura i espai públic Joan Busquets o al camp de les arts visuals el fotògraf Joan Fontcuberta.

També van ser guardonats Mariona Omedes (audiovisual); Pere Arquillué (teatre); Los Excéntricos (circ); Alfons López, Pepe Gálvez i Joan Mundet (còmic); Judit Colell i Jordi Cadena (cinema); l'Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya (dansa); Xavier Mariscal (disseny) i Marta Pessarrodona (literatura).

Els altres premiats han estat Miguel Poveda (música); David Balsells (patrimoni cultural), Jordi Font i Ferré (pensament i cultura científica); Cavall Fort (projecció social de la llengua catalana) i Llibreria Quera (cultura popular).

Totes les persones que hi van intervenir, des de l'homenatjat Oriol Bohigas al president de la Generalitat, Artur Mas, han reconegut que Catalunya passa per un moment difícil a causa de la crisi econòmica, encara que van coincidir en què aquest fet no pot suposar un fre a la creació.

En la seva al·locució, Mas va considerar que hi ha "una ebullició de creativitat" a Catalunya, en l'àmbit de la cultura i en altres camps com els de l'ensenyament o la investigació. Segons el seu parer, en aquestes circumstàncies el repte és "aconseguir que aquesta explosió de creativitat no es freni per les dificultats financeres del país i de les seves administracions públiques" i va afegir que "on no arribin les administracions hi haurà d'arribar el país".

Precisament, Oriol Bohigas, abans i, en nom de tots els premiats, havia asseverat que en "els moments apocalíptics als quals sembla anem a parar" són prioritàries necessitats bàsiques com la salut i l'educació, però va subratllar que, al mateix temps: "continuem afirmant que si volem un desenvolupament coherent i cohesionat, hem de prendre la cultura com a pilar indispensable de la nació". "El poble reclama que les retallades de pressupost no afectin la cultura, perquè, sense ella, no hi ha ni hi haurà ni política ni país", va afegir.

L'arquitecte va veure amb bons ulls que la gent de la cultura es manifesti al carrer en contra de les retallades econòmiques anunciades, perquè s'ha aconseguit portar el debat fins a un lloc central i va acabar el seu discurs afirmant que "només amb la cultura serem capaços de refer la política i lluitar contra la crisi des de les mateixes bases estructurals".

De la seva banda, el conseller Ferran Mascarell va deixar clar que la cultura "la fan els ciutadans i no les administracions" i va tornar a argumentar que un altre dels reptes que cal superar és l'"estretor" del mercat natural català. "En un món global, que és transcultural, -ha dit- és el nostre desafiament de fons sortir de casa, de nosaltres mateixos, no ens queda una altra opció".

Aquesta és la tercera ocasió que el CoNCA concedeix els Premis Nacionals de Cultura, dotats amb 18.000 euros, i instituïts per la Generalitat el 1982 i que aquesta administració va patrocinar entre 1932 i 1938 per reconèixer les aportacions o activitats més rellevants en diferents àmbits culturals.

stats