30È SALÓ INTERNACIONAL DEL CÒMIC DE BARCELONA
Cultura 04/05/2012

"La màscara de V és un símbol sense ideologia"

El Saló del Còmic va començar ahir amb una presència abundant d'autors i autoritats. David Lloyd, el dibuixant de V de vendetta, aplaudeix l'ús de la màscara del protagonista que fan els moviments de protesta.

X.s.
2 min
L'HOME DE LA MÀSCARA
 01. David Lloyd dedicant un exemplar del seu nou còmic, Materia oscura.   02. Manifestant a Barcelona el 12 de desembre del 2011.

BARCELONA.En una manifestació en contra de la cienciologia, entre els acampats d'Ocupa Wall Street, als carrers de Barcelona durant les protestes dels indignats ... La màscara del protagonista del còmic V de vendetta s'ha convertit en "un símbol sense ideologia contra l'opressió", afirma David Lloyd, dibuixant de l'obra escrita per Alan Moore i, per tant, autor del disseny de la màscara. "És com la cara del Che, amb la diferència que el Che era un marxista i V només és una idea que pot servir per lluitar contra qualsevol tipus de tirania". A Lloyd no se li escapa la ironia implícita del fet que les màscares siguin comercialitzades sota llicència de la Warner Bros. "Protesten contra grans corporacions financeres i, al mateix temps, contribueixen a enriquir una gran corporació financera; amb tot, això és només un petit detall que no invalida la protesta".

L'anglès és un dels convidats més destacats de la 30a edició del Saló del Còmic de Barcelona. El dibuixant ha vingut a presentar l'antologia de relats curts Materia oscura , que compta amb guions del mateix Lloyd i d'il·lustres del terror com Ramsey Campbell i Peter Milligan. Com el mateix títol indica, el recull d'històries posa de manifest una inclinació congènita cap a la foscor. Lloyd confessava: "Sempre m'han fascinat els elements corruptes de les persones. De fet, V de Vendetta parla d'una societat que s'ha corromput i es vol alliberar d'aquesta corrupció. El model era l'Alemanya dels anys 30".

A diferència d'Alan Moore, Lloyd no carrega contra la versió cinematogràfica del còmic, i fins i tot afirma que, venint de Hollywood, "va sortir prou bé". "Podria haver estat horrible i no ho va ser. Evidentment, l'anarquisme no hi és, però sí el missatge central: que el conformisme és un gran perill i que és necessari afirmar la individualitat", explica.

160 i ni una més

Amb presència majoritària de grups d'escolars als passadissos del Palau 8 de la Fira de Barcelona, va arrencar ahir un Saló del Còmic on ja es deixaven veure algunes de les estrelles de la vinyeta convidades aquest any. El nord-americà Craig Thompson, per exemple, que a Habibi s'allunya del to confessional del seu famós Blankets , i el guionista encarregat de l'última refundació de Batman, Scott Snyder, que es desmarcava de les recents apreciacions del seu col·lega Grant Morrison sobre l'homosexualitat del vigilant emmascarat de Gotham. L'estrella més buscada -i amb un seguici personal més nombrós- era el japonès Go Nagai, el creador de Mazinger Z , aliè a la indignació que ha provocat entre els fans que per aconseguir una de les 160 signatures que farà al saló -ni una més ni una menys, i cap dibuix- calgui fer una compra per valor de 10 euros a l'estand de Selecta Vision i després participar en un sorteig.

El conseller Ferran Mascarell va inaugurar oficialment la cita al migdia, acompanyat d'autoritats xineses -enguany la Xina és el país convidat- i va celebrar el "salt de creixement" d'un Saló que incorpora "noves idees, activitats i vincles amb el món digital i audiovisual".

stats