Confirmen l'existència de dues fosses comunes de la Guerra Civil a la Serra de Riés

S'han descobert al Penedès les restes òssies humanes d'un mínim de 4 individus i objectes com bales i beines. La Generalitat estudia dignificar el lloc

La Generalitat ha desenvolupat una actuació arqueològica a Olesa de Bonesvalls (Alt Penedès), arran de dues troballes fortuïtes de restes òssies humanes a la Serra de Riés. L'actuació, ajustada a la normativa vigent en matèria de desapareguts i fosses comunes de la Guerra Civil, adverteixen aquest dijous en una nota de premsa, ha permès constatar que es tracta d'una fossa comuna amb restes òssies humanes d'un mínim de 4 individus. També s'han recuperat diversos objectes materials bèl·lics.

El març de 2014 es van excavar dues fosses al torrent dels Albans, a la Serra de Riés. La primera, es trobava al marge est del torrent i contenia les restes d'un individu jove de 19 anys d'edat mort per l'impacte de projectil al crani i a la mandíbula. S'han recuperat una sivella, teixits d'una cullera, botons i quatre beines de màuser. La segona, era a 50 metres, al mig de la llera del torrent, al marge esquerre d'una tartera. Es varen localitzar restes de tres individus, dos adults d'edat indeterminada i un jove de 18 anys. També s'hi va trobar una sivella, una placa metàl·lica, una corretja de cuir, una moneda, un tornavís, una ferradura de bota, botons, reblons i un fragment de corretja. També s'hi han trobat altres restes òssies i objectes com bales, un polsador de bolígraf, etc.

L'actuació a la Serra de Riés, amb experts en arqueologia i antropologia, han corroborat les conclusions d'anteriors estudis històrics sobre aquesta zona. La Generalitat estudiarà la possible senyalització i dignificació del lloc on es trobaven les fosses excavades, segons han informat en la mateixa nota de premsa.