Cultura 13/03/2015

La Menorca talaiòtica serà candidata a la Llista del Patrimoni Mundial de la Unesco el 2016

La cultura preromana de l'illa, les seves construccions i monuments de 32 jaciments històrics, serà l'opció que defensarà el Consell de Patrimoni Històric de l'estat

Europa Press
1 min
Necròpolis d'Es Castellàs des Caparrot de Forma, a Menorca / MENORCA TALAIÒTICA

Palma de MallorcaLa cultura talaiòtica fa referència als costums dels habitants de Menorca des de l'època prehistòrica fins a la conquesta romana. Aquella societat, instaurada a l'illa durant quatre mil anys, va aportar uns canvis al paisatge amb construccions i monuments que ara el Consell de Patrimoni Històric, òrgan de coordinació entre el Ministeri de Cultura i les comunitats autònomes, ha decidit triar com a candidats per a la Llista de Patrimoni Mundial de la Unesco.

La candidatura, que porta per nom 'Menorca talaiòtica', destaca els 32 jaciments arqueològics representatius d'aquesta cultura de l'illa. Aquesta cultura es caracteritza per haver aixecat edificis en forma de torre, coneguts pels habitants de l'illa com 'talaiots'. El director general de Belles Arts i Béns Culturals i d'Arxius i Biblioteques, Miguel Ángel Recio Crespo, ha destacat a la 76a reunió de la comissió el gran nombre de construccions d'aquest tipus a l'illa, així com l'estat de conservació dels monuments que "poden considerar-se insòlits".

La comissió també ha assenyalat que és "un exemple únic" de la diversitat de les construccions talaiòtiques de la prehistòria, i ha precisat que les estructures són "úniques en el món de la prehistòria mediterrània", amb una varietat i tipologia pròpia. "A l'actualitat no només són el reflex excepcional d'una cultura prehistòrica, sinó que continuen sent un gran element que configura del paisatge", ha afegit.

stats