LITERATURA
Cultura 10/06/2012

Els millors contes de Pere Calders, amb l'ARA

L'ARA s'afegeix als fasts del centenari de Pere Calders amb una oferta única. El dissabte 16 i el diumenge 17 es vendrà amb el diari 'Tria personal', una antologia de contes de l'autor seleccionada per ell mateix

Ara
3 min
Pere Calders (1912-1994), un dels grans autors de la literatura catalana del segle XX, no va perdre mai el somriure.

BARCELONA.El cap de setmana que ve l'ARA es tenyirà de la prosa màgica i somniadora dels contes de Pere Calders (1912-1994). El diari posarà a la venda una oferta especial amb motiu del centenari de l'escriptor barceloní: l'antologia de narrativa curta Tria personal, un recull de contes que Calders en persona va seleccionar el 1984.

L'escriptor es referia en les notes inicials de l'obra a aquesta tasca amb la seva habitual ironia múrria: "Explicar una tria personal s'assembla una mica a voler convertir-se en jutge i part, una cosa molt mal vista en qualsevol principi d'ètica jurídica". Calders enceta l'antologia amb L'imprevist a la casa número 10 , inclòs en el seu primer recull de contes del 1936 El primer arlequí , i la tanca amb La rebel·lió de les coses , publicat el 1978 dins del popular Invasió subtil i altres contes .

Contra el realisme

D'aquesta manera, Tria personal es pot llegir com un itinerari cronològic per la carrera de Calders que abasta les seves tres grans etapes. La primera inclou els anys de formació, en què comença a forjar una identitat literària que reacciona contra el realisme de l'època reivindicant la "funció onírica" de la literatura, l'humor i l'experimentació formal. Aquesta etapa, en què publica els primers reculls de contes i la novel·la La Glòria del doctor Larén, es trenca brutalment amb el final de la Guerra Civil, on el jove escriptor havia participat com a cartògraf en el bàndol republicà. Com molts intel·lectuals, Calders emprèn el 1939 el camí de l'exili i s'instal·la a Mèxic, on es quedaria vint-i-tres anys.

A Mèxic entra en contacte amb els cercles intel·lectuals del país gràcies a Josep Carner i el 1954 es reincorpora a la literatura amb la compilació de contes Cròniques de la veritat oculta , de la qual s'inclouen a Tria personal un total d'onze relats, fet que serveix per calibrar la importància del volum dins de l'obra de Calders. Els contes d'aquest recull, des de l'existencialisme sorneguer d' El desert, en què un home empresona la vida en el puny abans que no se li escapi, fins a la faula nadalenca Quieta nit , que descriu la inoportuna visita del Pare Noel a una família que el rep amb certa incomoditat ("En aquesta casa fem Reis", li explica la mestressa), aprofundeixen en l'humor i l'absurd de l'obra de l'autor, però també en la seva profunditat.

A aquesta etapa mexicana també pertany la compilació Demà a les tres de la matinada , de la qual s'inclouen a Tria personal relats com el que dóna títol al recull, El batalló perdut i Reportatge de l'esbós de la mort.

Retorn de l'exili

El 1962 l'escriptor torna a Barcelona i comença el retrobament amb el públic català, una operació que culmina el 1978 amb l'èxit del muntatge teatral de Dagoll Dagom a partir dels seus textos, Antaviana , i amb la publicació d' Invasió subtil i altres contes , el recull de contes més representatiu d'aquesta etapa, que a Tria personal està representat per relats curts com El millor amic , Zero a Malthus i Nosaltres dos .

La maduresa de Calders no fa més que refinar un estil ja consolidat, en què el desencís de l'exili i la derrota es filtren a través de l'humor i la ironia. Imaginativa, enlluernadora i d'una senzillesa només aparent, la seva obra -especialment la narrativa curta- és un dels grans actius de la literatura catalana del segle XX, en la qual si Josep Pla fos el seny, Pere Calders representaria la rauxa.

Sembla obligat, doncs, celebrar aquest any el centenari de l'escriptor, que coincideix per cert amb el del seu cunyat Tísner i el de l'escriptor i editor Joan Sales. El concert Cançons de la veritat oculta ja va donar la sortida als fasts, i el dilluns 11 de juny arribarà l'espectacle La màgia d'en Calders . L'ARA s'afegeix als actes de l'any Calders per partida doble: d'una banda, amb l'oferta per 9,95 euros de l'antologia Tria personal el dissabte 16 i el diumenge 17 de juny, i de l'altra, amb una edició especial del diari dedicada a Pere Calders el mateix dissabte 16 de juny. Si com deia Calders un llibre pertany en un 50% al seu autor i el 50% restant és del lector, el dissabte que ve un percentatge de l'ARA l'haurem d'atribuir al geni de Pere Calders.

stats