Cinema
Cultura 17/09/2012

Les 50 millors pel·lícules gais de la història

'Brokeback Mountain' encapçala la llista que ha realitzat la revista britànica 'Total Film'

Ara
2 min
'Brokeback mountain'

BarcelonaLa revista anglesa 'Total Film' ha publicat una llista amb els 50 títols més importants del cinema gai. La llista inclou títols tan coneguts com 'Les aventures de Priscilla', de Stephanne Elliott, 'Déus i monstres', de Bill Condon i, liderant la classificació, 'Brokeback Mountain', d'Ang Lee, una història d'amor entre dos 'cowboys' que protagonitzen Heath Ledger i Jake Gyllenhaal.

Naturalment no falten cintes com 'Joc de llàgrimes', de Neil Jordan, i 'La meva preciosa bugaderia', de Stephen Frears, o 'Criatures celestials', de Peter Jackson, així com les oscaritzades 'Monster' i 'Boys Don't Cry', que van reportar a Hillary Swank i Charlize Theron els respectius premis de l'Acadèmia a la millor actriu principal. També es van endur l'Oscar Tom Hanks i Sean Penn per, respectivament, 'Filadèlfia', de Jonathan Demme, i 'Milk', de Gus van Sant, que també està present a la llista amb 'El meu Idaho privat'.

També hi ha títols de culte com la recent i encara inèdita 'Weekend', d'Andrew Haigh –en una sorprenent quarta posició–, així com l'explícita 'Shortbus', de John Cameron Mitchell, o el 'mumblecore' 'El amigo de tu hermana', que es pot veure a la cartellera.

Criden l'atenció algunes absències: no hi ha pel·lícules de Pedro Almodóvar ni de Rainer W. Fassbinder o Kenneth Anger. ¿No són prou bones per a Total Film? ¿Potser no són suficientment gais? La polèmica està servida.

Aquestes són les 10 primeres pel·lícules de la llista:

1. 'Brokeback Mountain', d'Ang Lee

2. 'La meva preciosa bugaderia', de Stephen Frears

3. 'Criatures celestials', de Peter Jackson

4. 'Weekend', d'Andrew Haigh

5. 'Un home solter', de Tom Ford

6. 'Llaços ardents', d'Andy i Larry Wachowski

7. 'Milk', de Gus van Sant

8. 'Boys Don't Cry', de Kimberly Pierce

9. 'Monster', de Patty Jenkins

10. 'Filadèlfia', de Jonathan Demme

stats