Cinema
Cultura 02/12/2011

Les deu millors preqüeles del cinema i la televisió

El magazín 'online' 'Hot Fix' ha reunit les deu millors pel·lícules i sèries que viatgen al passat per explicar els orígens de les produccions més captivadores i taquilleres

Ara
2 min
Robert de Niro, un jove Vito Corleone a El padrí 2

BarcelonaPreqüela: fins fa poc era una paraula gairebé desconeguda, però ara ja forma part del nostre vocabulari cinematogràfic. Si les seqüeles segueixen l'ordre narratiu habitual de explicar un esdeveniment darrere d'un altre, com és el cas de Retorn al futur (I, II i III) o Batman (Batman, Batman returns, Batman forever) i de tantes altres sagues, les preqüeles se situen en el passat d'una producció, generalment taquillera, per explicar els orígens i les causes de la història. D'exemples n'hi ha molts, però potser el més representatiu és el de la primera trilogia de la Guerra de les Galàxies, que es va rodar i estrenar quinze anys després del final de la segona trilogia.

El magazín online Hot Fix ha publicat un rànquing de les millors preqüeles del cinema i la televisió. Segons el seu criteri, són aquestes:

  • El padrí 2 (1974). Dirigida per Francis Ford Coppola, és la prova que les segones parts poden superar les primeres. Robert de Niro es posa en la pell d'un jove Vito Corleone que en la versió adulta interpreta, al Padrí 1, un majestuós Marlon Brando.
  • X-Men Primera generació (2011). Bryan Singer recluta Michael Fassbender i James McAvoy per explicar els orígens de la colla de superherois mutants.
  • Star Trek (2009). J.J. Abrams, el creador de Lost, va insuflar aire fresc a la saga amb un capità Kirk i un senyor Spock que tot just comencen les seves aventures interplanetàries.
  • Caprica (2010). Aprofitant l'èxit de la nova Battlestar Galactica, els productors van decidir que feia falta una sèrie que expliqués com van començar els problemes entre els humans i els robots.
  • El bo, el dolent i el lleig (1966). Després de Per un grapat de dòlars (1964) i La mort tenia un preu (1965), Sergio Leone va fer un salt enrere amb aquesta història, que torna a tenir com a protagonista Clint Eastwood, aquest cop, acompanyat de Lee van Cleef i Eli Wallach.
  • L'origen del planeta dels simis (2011). L'última pel·lícula hipòtesi que revisa com els micos van acabar conquerint la Terra i convertint-se en experts caçadors d'humans en tapalls.
  • Indiana Jones i el temple maleït (1984). A la segona entrega de les aventures de l'arqueòleg, Steven Spielberg li va fer repicar el fuet en una història que se situa un any abans que el primer film, A la recerca de l'arca perduda.
  • Star Wars. Episodi III. La venjança dels Sith (2005). Vam haver d'esperar més 20 anys per descobrir com i per què Darth Vader es va convertir en un ésser tan despietat.
  • Smallvile (2001-2011). La sèrie que mostra la vida de Superman quan encara és un adolescent que viu en un petit poble de Kansas.
  • Twin Peaks: Foc, camina amb mi (1992.) Lynch no va arribar als nivells magistrals que va aconseguir amb Twin Peaks (1990-1991), però no deixa de ser una obra 'lynchiana' amb moments de deliri i neguit. I hi apareix David Bowie.
stats