Cinema
Cultura 09/03/2011

Els miners de San José, protagonistes d''Els 33'

El llibre del periodista Jonathan Franklin relata la vida a l'interior de la mina i el "circ" de l'exterior

Efe
2 min

MadridDesprés que el món vivís en directe el rescat dels miners atrapats a la mina de San José de Chile, el periodista Jonathan Franklin publica Els 33, una recreació literària de "la tragèdia que va captivar el món" i va transformar per sempre la vida dels seus protagonsites.

Franklin, corresponsal de The Guardian i The Washington Post a Amèrica Llatina, ha explicat en una entrevista que el llibre trasllada a dos mons: el de dins de la mina i el de l'exterior, on treballaven de manera incansable els equips de rescat. "L'essència de la història és el treball en equip i la capacitat de l'ésser humà de buscar solucions", ha destacat el periodista. "El llibre demostra el millor i el pitjor de què som capaços sense entrar en sensacionalismes".

El periodistat ha evocat la cultura xilena, en forma de modismes i humor, i recrea què passava al "campament Esperança" durant el període de captivitat dels miners. Franklin també es va instal·lar en aquell "circ total, amb pallassos, massatgistes, predicadors i nens disfressats de Spiderman", i quan es desplaçava ho feia amb "l'autobús dels familiars". Les anècdotes, les intimitats i fins i tot algunes cartes personals ara alimenten el llibre.

Segons l'autor, Els 33 és "una obra de teatre en què els lectors ocupen la primera fila i senten el que sentien els miners, el que van patir, olorar, les infeccions cutànies que van patir, la gana, el terror, els sons", afegeix Franklin. L'obra, però, és una mirada optimista: en accidents com els de la mina de San José, un 15 o 20% de les víctimes es converteixen en millors persones perquè "descobreixen la seva força interior, la seva capacitat de resistència", conclou l'autor de les converses amb els psicòlegs que treballaven al camp. "En sortir a l'exterior, molts van tenir la sensació que deixaven el pitjor d'ells mateixos allà baix".

Els miners han recuperat la seva vida, continuen tenint problemes econòmics i no tots tenen feina. El transtorn per l'accident no ha desaparegut i, segons Franklin, "un 15% mai es recuperarà del trauma".

stats