Cinema
Cultura 19/09/2011

Miquel Barceló: "Els crítics de cinema són pitjors que els d'art. Els de cinema marxen"

L'artista mallorquí ha presentat a Sant Sebastià 'Los pasos dobles', el film dirigit per Isaki Lacuesta que participa en la secció oficial del certamen

Redacció
2 min
Barceló i Lacuesta a San Sebastian

Sant SebastiàIsaki Lacuesta i Miquel Barceló han presentat avui a Sant Sebastià Los pasos dobles, la primera part d'un díptic que completa El quadern de fang i que el director gironí ha rodat a Mali amb la implicació total del pintor. Lacuesta i Barceló han explicat que el projecte va començar com un sol film però que a mig camí es va bifurcar per convertir-se en dues pel·lícules. A El quadern de fang, Lacuesta documenta el procés creatiu de Barceló al País Dogón i la representació de la performance Paso doble davant dels seus amics i veïns africans. Los pasos dobles, mentrestant, és una ficció lliurament inspirada en la figura del pintor i escriptor francès François Augiéras, rodada amb actors africans i que canvia d'estils i personatges sense seguir un fil narratiu convencional.

Davant d'algunes reaccions crítiques, Lacuesta ha explicat que a ell li agraden "les pel·lícules imperfectes". "Hem fet servir la metàfora de les termites que es mengen part d'un quadre per tal d'explicar que es pot fer una cosa i deixar forats en mig, sense explicacions". Barceló, més distés, ha afegit que "els crítics de cinema són pitjors que els d'art. Els de cinema marxen". El pintor ha explicat l'anècdota que un dia va explicar al seus amics africans les històries de Crist, Caravaggio, Billy The Kid i Frankenstein, i que després ells les van barrejar totes en una de sola. Així és també la pel·lícula. "La duplicitat és també una forma de canviar d'estil sobre la marxa", ha continuat Lacuesta. "Això fa que les coses agafin una major intensitat", conclou.

Després de la presentació oficial d'avui de Los pasos dobles, demà es projectarà fora de competició El quadern de fang.

stats