Cultura 10/07/2012

El misteriós viatge amb l'autobús 44, destí desconegut

Juan Carlos Olivares
2 min

L'autobús té color de passat. El verd que qualsevol pot relacionar amb les rajoles que treuen el cap dins dels sacs de runa. Línia 44. Normalment va de l'Estació de Sants a l'Olímpic de Badalona. Però aquest vehicle-acordió ens espera lluny de la seva ruta habitual. Parada: Centre de Serveis Socials d'Horta / plaça Santes Creus. Destí: Enlloc. El conductor porta l'uniforme preceptiu de TMB i el mal humor signat per conveni. No serveix el bitllet integrat. A dins sorprèn una catifa de sabates abandonades. El calfred de la "solució final".

El bus 44 perdut a Horta és un escenari del Grec amb rodes. L'espai singular escollit per a un espectacle itinerant titulat L'ànima del bus . Arrenca: Tajo - Lisboa - Porto - avinguda de l'Estatut - carretera d'Horta a Cerdanyola - Síndic Rahola - Torrent del Notari. El passatge calla. És el silenci de l'expectació. És més interessant observar les cares dels que deixem enrere. Miren des de les voreres com si veiessin passar un vaixell fantasma. Alleugeriment: el 44 no para al cementiri d'Horta, encara que aquí encara hi hagi les sabates mortes.

Convèncer en les distàncies curtes

Fre. Fi de trajecte. Un descampat i, en un racó del paisatge-rebotiga, un camerino i tres figures que avancen amb una parsimònia amenaçant. Pugen i s'identifiquen com a músic (Pep Pascual), ballarina (Lola López Lluna) i actor (Jordi Martínez). L'ambient es relaxa. El pes del muntatge, dirigit per Martí Torras, recau sobre Martínez i la seva capacitat de convèncer en les distàncies curtes.

Teatre de l'evocació per a un monòleg acompanyat. S'imposa, per sobre del relat, la qualitat de l'actor i el misteri del viatge. Perquè és impossible enterrar la idea que la gràcia de L'ànima del bus són les històries secretes que s'inventa el passatge mentre s'acosta al seu destí desconegut. Encara que allà els esperin Ulisses i les sirenes.

Els seus cants se sentiran fins al 28 de juliol. És un dels espectacles descentralitzats del festival Grec, que el director considera "de mediació", i li atorga una funció social. L'autobús sortirà cada setmana d'un barri de Barcelona. Després d'Horta, vénen els districtes de Sant Andreu (Can Fabra), el Poblenou - Sant Martí (Can Felipa) i Sants-Montjuïc (Font Màgica).

stats