ART

Els misteris i els conflictes de la família Dalí

Una exposició del Museu Empordà de Figueres repassa la infantesa i les relacions del pintor

Per què el pare de Salvador Dalí el va desheretar? Per què el pintor va amenaçar amb denunciar la seva germana? Quina influència van tenir les relacions familiars en la seva obra? Aquestes són algunes de les preguntes que intenta respondre Mariona Seguranyes, comissària de l’exposició que s’inaugura al Museu Empordà de Figueres, Els Dalí de Figueres. La família, l’Empordà i l’art, que es podrà veure fins al novembre. Seguranyes ha indagat en cartes i documentació per revelar la història d’una de les famílies més emblemàtiques de Figueres: els Dalí. A través 135 peces, entre cartes, documents originals, manuscrits, fotografies i olis sobre tela, l’exposició mostra la infantesa de Salvador Dalí, la relació que va mantenir amb el pare, la mort de la mare o la influència de grans artistes i intel·lectuals que es van creuar en la història de la família, com Federico García Lorca, Josep Pla i Luis Buñuel, i dedica un apartat especial a la seva germana, Anna Maria Dalí, que va ser la seva primera musa i confident i amb qui al final va acabar barallant-se pel repartiment dels seus primers quadres, després d’anys de discussions i retrets.

Dividida en tres àmbits expositius, la mostra comença amb el pare, el notari Salvador Dalí Cusí, una figura “clau”, segons la comissària, per “entrar en la vida del pintor, per entendre les seves anades i vingudes”. El pare el va ajudar molt en els seus inicis com a pintor: el va matricular en una escola de Madrid, li va organitzar viatges, el va subscriure a diverses revistes i va defensar-lo quan el van expulsar del centre madrileny. Una de les cartes que es publiquen per primera vegada és una del notari on explica que havia rebut amenaces per la seva acusació de coacció electoral i que va haver de retirar-se quan van tancar a la presó el seu fill “per fer-li xantatge”, indica Seguranyes, que recorda que Dalí va estar deu dies tancat. La relació amb el pare es va trencar quan anys després Dalí va escriure, en un dels dibuixos exposats en una galeria de París, “A vegades escupo per plaer sobre el retrat de la meva mare”. El pare no li va perdonar l’ofensa, fins al punt de desheretar-lo i expulsar-lo de la família i de Cadaqués.

La mostra continua amb un espai centrat en la infància i les dones que van influenciar-lo -amb un retrat del germà gran, el primer Salvador, que va morir amb 21 mesos-, per continuar amb l’apartat dedicat a Anna Maria Dalí, que va compartir amb el pintor amics, poesia i, sobretot, art. El pare i la germana eren qui acompanyaven i ajudaven Dalí en temes logístics i de gest, fins que el 1929 va conèixer Gala. En poques setmanes, el pintor va passar d’estar en mans del pare a estar en mans del seu gran amor, una relació que va marcar l’inici d’uns temps convulsos per a la família Dalí, amb publicacions de llibres i aparicions als mitjans per desacreditar-se i atacar-se mútuament.

Més continguts de