Publicitat
Publicitat

Música

EL saxofonista tenia 69 anys i n'havia treballat 40 amb el Boss

Mor Clarence Clemons, la mà dreta de Springsteen

Clarence Clemons, el saxofonista corpulent que va jugar un paper crucial en la configuració del so dels primers temps de Bruce Springsteen, va morir dissabte, sis dies després de patir un vessament cerebral a casa seva, a Florida. Tenia 69 anys.

"És amb enorme tristesa que informem els nostres amics i fans que a les 7:00 d'aquesta nit, dissabte, 18 de juny, el nostre estimat amic i company de banda, Clarence Clemons ha mort", va dir Springsteen a la seva pàgina web, afegint que la causa va ser una complicació de Clemons al "vessament cerebral de el passat diumenge". "La seva pèrdua és incalculable i ens sentim honrats i agraïts d'haver-lo conegut i tingut l'oportunitat d'estar al seu costat durant gairebé quaranta anys", ha afegit Springsteen.

Clemons, conegut com el "Big Man", va començar a treballar amb Springsteen el 1971 i va ser membre fundador del grup de suport que va arribar a ser conegut com l'E Street Band. El seu saxofon sorrenc, evocador, conegut pels solos de les cançons de Springsteen, com Born to Run, Jungleland, Prove It All Night, Tenth Avenue Freeze Out i Badlands.

A l'escenari, Clemons demostrava ser un digne acompanyant de Springsteen i la seva banda. "Clarence va ser el gran saxofonista negre que representa la tradició del rock'n'roll i R&B", va dir Van Zandt a la revista britànica Mojo, el 2006.

Al costat de Van Zandt, Clemons personificava l'E Street Band, i se'l va emportar quan Springsteen es va separar del grup durant una dècada, el 1989. Però per llavors, Clemons entrava menys a l'estudi. A l'escenari, es va reduir sovint tocant la pandereta o participant en coses que agradaven el públic, com besar a Springsteen durant les interpretacions de Rosalita (Come Out Tonight).

Tambéva gaudir d'una certa notorietat en solitari i va arribar a tenir un hit, amb Jackson Browne, el 1985 amb
You're a Friend of Mine . Va anar de gira amb Ringo Starr i fins i tot va tocar en dues cançons del nou àlbum de la cantant pop Lady Gaga.

"Pur infern"

La mort de Clemons "s va produir tres anys després de la de l'organista Danny Federici, el soci més antic de Springsteen, que va perdre una batalla de tres anys amb el càncer. Clemons havia estat malalt en els últims anys, amb problemes a l'esquena i al maluc. Portava dues pròtesis al genoll des del 2008. La gira  de vuit mesos del 2009 va ser "un infern", va dir a la revista Rolling Stone a principis d'aquest any.

Clemons va néixer 11 gener 1942 a Norfolk, Virgínia, i tocava el saxofon a l'escola secundària on també va ser un jugador de futbol americà prometedor. Un accident automobilístic va acabar amb el seu somni esportiu professional, i va passar a convertir-se en un treballador social, home de família i rocker en un bar. La seva primera trobada amb Springsteen va ser apoteòsica. Clemons havia sentit a parlar d'un rocker jove de l'escena d'Asbury Park, Nova Jersey, i va entrar al seu club en una nit terriblement ventosa. Una ràfega de vent va arrencar la porta de la seva mà, i va volar pel carrer. Totes les mirades es van girar cap a Clemons, i Springsteen va voler que s'assegués amb ell.

"Quan vaig entrar per primera vegada a l'escenari i vaig tocar la primera nota, vaig veure coses que estan passant avui, llavors," va dir a Reuters el 2009. "Jo sabia que ell (Springsteen) era el que estava buscant i que jo era el que estava buscant per donar el següent pas per al gran moment. Va ser amor a primera vista."

Durant les sessions de 1975 de Springsteen per gravar Born to Run, Clemons va passar 16 hores provant el solo de Jungleland, la cançó de nou minuts que tanca l'àlbum. "La creació és com la religió", va dir Clemons després de la maratoniana sessió. "Jo estava disposat a donar-li alguna cosa (a Springsteen). He tingut gent que em diu: 'Aquell solo de saxo em va salvar la vida'.  Així que vaig fer la meva feina ".

Clemons va participar menys en els discos de Springsteen quan el cantant va optar per posar l'accent en les guitarres (1978 a
Darkness on the Edge of Town ) o es decanta per gravar-se en solitari (al 1982, Nebraska, i al 1987, Tunnel of Love). El 2009, va publicar la seva autobiografia, Big Man: Real Life and Tall Tales, coescrit amb el seu amic Don Reo.

Els llibres que ens fan grans

Més continguts de

Els llibres que ens fan grans
PUBLICITAT
PUBLICITAT