Cultura 17/03/2021

Mor el director d'orquestra James Levine als 77 anys

El músic va ser acomiadat de la Metropolitan Opera House de Nova York acusat d'assetjament sexual

Ara
1 min
El director d'orquestra James Levine.

BarcelonaEl director d'orquestra nord-americà James Levine va morir el 9 de març a Palm Springs (Califòrnia), segons informa aquest dimecres el New York Times, després que ho confirmés el seu metge, Len Horovitz. Durant més de quatre dècades, Levine va estar al capdavant de la Metropolitan Opera House de Nova York (Met) com a director musical, però l'any 2018 en va ser apartat arran d'unes acusacions d'assetjament sexual per les quals estava sent investigat des del 2017.

La investigació va determinar que hi havia "proves creïbles" que Levine havia assetjat sexualment homes joves, sovint artistes que començaven la carrera musical i sobre els quals tenia autoritat. Aquestes "múltiples acusacions de mala conducta sexual" van ser entre els anys seixanta i vuitanta, un període que coincideix amb la primera etapa de la seva carrera en la direcció de l'òpera de Nova York. Levine va demandar la institució per trencament de contracte i difamació, tot i que finalment les dues parts van arribar a un acord extrajudicial.

Abans d'aquestes acusacions, Levine s'havia construït una sòlida trajectòria artística. Només a l'òpera de Nova York va dirigir més 2.500 funcions. Nascut a Cincinnati el 23 de juny de 1943 i format també com a pianista, una de les seves primeres feines rellevants va ser amb l'Orquestra de Cleveland. També va ser director musical de la Filharmònica de Munic i de la Simfònica de Boston, però va a ser a Nova York on va acumular el prestigi, sobretot perquè va posicionar l'orquestra del Met com una de les grans formacions operístiques.

stats