Cultura 22/11/2021

Mor Noah Gordon, autor del 'bestseller' 'El metge'

L'escriptor, de 95 anys, va començar la seva carrera com a periodista especialitzat en ciència

2 min
L,escriptor Noah Gordon en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl novel·lista Noah Gordon ha mort als 95 anys aquest dilluns, segons ha anunciat a les xarxes la seva família. Nascut el 1926, Gordon va començar la seva carrera professional com a periodista especialitzat en ciència, després de deixar la carrera de medicina. El seu interès per la ciència, el cos humà i també la religió van perviure en la seva obra. Després de treballar durant anys al Boston Herald, Gordon es va estrenar com a novel·lista amb El rabí (1965) -un relat a partir de les experiències pròpies com a membre d'una família jueva nord-americana-. Però és la quarta obra, El metge (1986), publicada vint anys després, la que es considera el seu cim en la novel·la històrica. Amb aquest títol va inaugurar una trilogia, completada per Chamán i La doctora Cole, que seguia les passes de Robert Jeremy Cole, un nen del segle XI que després de quedar-se orfe descobreix que posseeix el do de saber si algú és a prop de la mort. Recorrent Anglaterra com a aprenent d'un cirurgià barber aprèn a fer certes cures. El seu afany, però, serà acabar sent metge, per la qual cosa emprèn un fascinant viatge a Pèrsia. La saga arribarà fins a una doctora nord-americana del segle XX.

La novel·la va tenir una mala rebuda inicial als Estats Units -només va vendre 10.000 exemplars d'entrada-, i no va ser fins un any més tard que un editor alemany va llegir la novel·la i en va adquirir els drets, en el que va ser l'inici d'un èxit fulgurant. En països com Espanya (primer a Ediciones B i després a Roca Editorial) i Itàlia va ser un gran fenomen, fins al punt de vendre 10 milions d'exemplars internacionalment. L'obra va tenir una versió cinematogràfica -després d'anys de refusar fer-ne una versió audiovisual, els seus fills van escollir quina seria la producció que s'enduia el premi, però ni així l'autor no va quedar satisfet del resultat- i una altra de musical més recent, a Madrid, on Gordon encara va viatjar amb 92 anys. Ja no escrivia, però estava entusiasmat amb l'espectacle i també amb la novel·la, que considerava que ha mantingut la vigència perquè "la naturalesa humana perviu al llarg de les generacions i els temps". Això era un escriptor, per a ell: algú que captura l'essència d'un temps. "La meva obra parla de persones que neixen, envelleixen, a vegades es posen malaltes i es moren. La guerra de l'home contra la mort. Ara tenim equips tecnològics i supermedicaments, però el fet de voler fer desaparèixer la mort és el mateix en qualsevol època, i aquesta és la base de la història", havia dit.

L'autor havia rebut diversos premis, però no havia assolit un estatus literari "més seriós", admetia. "El que més m'enorgulleix és rebre correus electrònics, els rebo a centenars des de fa 25 anys, cada dia de la meva vida -explicava-. M'encanta el contacte que em proporciona el públic".

"L'escriptor ha de ser, per sobre de tot, rigorós. Si busca un bestseller , li sortirà malament. L'èxit arriba sense recepta", afirmava Noah Gordon amb motiu de la presentació de l'edició commemorativa del 25è aniversari d'El metge. Les seves dues últimes novel·les són L'últim jueu (2000) i El celler (2007), totes dues ambientades a l'estat espanyol, aquesta última al Penedès. De fet, Gordon deia que Sant Jordi és "el súmmum de la civilització".

stats