Cultura 14/11/2014

Mor l'exabat de Poblet Maur Esteva, responsable de la restauració del monestir

Va ser abat general de l'orde del Císter durant 15 anys i es va retirar a Poblet, on va viure 28 anys i on Josep Tarradellas li va confiar personalment el seu arxiu

Agències
2 min

L'exabat del monestir de Poblet durant 28 anys i exabat general de l'orde del Císter durant 15 anys més, Maur Esteva (Gironella, 1933), ha mort avui als 81 anys, segons han confirmat fonts de la congregació cistercenca. El funeral s'oficiarà dilluns que ve a les 11 del matí.

El pare Maur Esteva i Alsina, que ha mort al monestir, va ser abat de Poblet de 1970 a 1998 i va ser elegit abat general de l'orde cistercenc el 4 de setembre de 1995 i reelegit per al mateix càrrec el 2005. Va ser el màxim responsable de l'orde a tot el món fins al 2 de setembre del 2010, dia en què va passar el relleu al pare Mauro Giuseppe Lepori, actual abat general del Císter, i va tornar per retirar-se al monestir de Poblet, on aquest divendres ha mort.

Segons fonts de la congregació, durant el seu mandat al capdavant del Císter, va visitar tots els monestirs "empès per una discreta, delicada i fraterna preocupació i vetllant perquè es descobrís i valoressin els elements fonamentals de l'ordre: la regla de Sant Benet, la pregària i la vida fraterna".

Home clau en la restauració del monestir de Poblet

Maur Esteva va néixer a Gironella (Berguedà) el 10 de juliol de 1933 i va ingressar al monestir de Poblet el 1958. Va ser ordenat sacerdot el 1967 i va estudiar teologia i litúrgia a Roma. Durant l'etapa en què va ser abat de Poblet, entre 1970 i 1998, va dirigir la restauració del monestir cistercenc, des del cimbori fins a les torres d'armes i les càmeres reals, i va impulsar la renovació i catalogació de la important biblioteca del monestir, situat a la localitat de Vimbodí (Conca de Barberà).

El 1980, l'expresident de la Generalitat, Josep Tarradellas, li va confiar personalment el seu arxiu, que s'ha convertit en patrimoni de la comunitat de Poblet.

Maur Esteva deixa escrits diversos llibres, entre ells, 'Poblet, escola de servei: sermons capitulars' (1982) i 'El Directori perpetu litúrgic de Poblet (1694) del P. Francesc Dorda' (1983).

stats