Publicitat
Publicitat

Un muntatge desplega la identitat catalana a Pafos

'Uniting the Mediterranean sea' està dirigit per Achim Wieland i prendrà forma entre dimarts i divendres de la setmana vinent a Pafos emmarcat en la programació de la ciutat com a Capital Europea de la Cultura del 2017

Sis homes trepitgen la platja xipriota de Pafos. Cadascun d’ells carrega dins seu el pes d’una identitat col·lectiva. Són mariners provinents d’Alexandria, Marsella, Tànger, Esmirna, Pafos i Barcelona que acaben de patir un naufragi i estan a la deriva. El mar Mediterrani els bressola i els enllaça, cosa que els converteix en un entramat de cultures que eclosionen a Uniting the Mediterranean sea, l’espectacle que explica com aquests mariners s’enfronten al destí.

El muntatge està dirigit per Achim Wieland i prendrà forma entre dimarts i divendres de la setmana vinent a Pafos emmarcat en la programació de la ciutat com a Capital Europea de la Cultura del 2017. El repte rere la peça teatral és mostrar i expandir l’essència social i cultural dels sis pobles escollits a través de persones que en formen part. L’escenari tampoc és convencional: l’obra es representarà en una platja salvatge de Xipre on va naufragar el vaixell Edro III amb la nau, que no es va arribar a retirar mai del mar, com a teló de fons.

Per construir l’espectacle l’autor de la dramatúrgia, Marios Ioannou, va anar a buscar sis actors provinents dels països corresponents amb la intenció que també participessin en el procés de creació i projectessin a l’obra la seva concepció de la pròpia identitat. En el cas català, l’intèrpret escollit va ser Raül Moreno, però la presència de la cultura catalana al muntatge es deu, en gran part, a una casualitat. “El director va fer els càstings pensant en algú que representés la cultura espanyola. Vaig confessar-li que em sentia català i barceloní, però no espanyol, i va decidir que el meu personatge plasmaria la identitat catalana a l’obra”, explica l’actor, que subratlla que l’espectacle “posa Catalunya al mapa com un país més del Mediterrani”.

A partir de les històries particulars de cada personatge, que es basen en les experiències reals dels intèrprets, l’obra explora la idea d’una identitat compartida, la mediterrània. “Tots tenim avantpassats que van patir guerres, van ser desplaçats i romanitzats”, destaca Moreno. El naufragi posa en una situació límit els sis mariners, que no tenen més remei sinó conviure, i fa emergir qüestions com “el terrorisme, les diverses maneres d’enfrontar-se a la mort, la relació amb la religió i les minories”. Malgrat les diferències, els protagonistes descobreixen que també els uneix “el fet d’haver estat sotmesos a divisions artificials del territori que en comptes d’establir ponts entre pobles, hi posen murs”, diu l’actor. L’espectacle és en anglès i en les llengües maternes de cada intèrpret. De moment només es podrà veure a Pafos.

Els llibres que ens fan grans

Més continguts de

Els llibres que ens fan grans
PUBLICITAT
PUBLICITAT